Search by category:
Egyéb kategória

Újra lassulni látszik a járvány terjedése Csehországban

Újra lassulni látszik a járvány terjedése Csehországban
Hegedűs Norbert
2021. 03. 09., k – 13:05

2021. március 9., kedd – 13:18
koronavírus Csehország

Friss ikon
Off

Törzs

Ezt jelzi az új igazolt fertőzések száma is, amely hétfőn 10 466 volt, majdnem kétezerrel kevesebb, mint egy hete. A járvány kockázati tényezője az öt sávra osztott százpontos táblázatban a legmagasabb ötödikből hosszabb idő után visszatért a negyedik sávba.

Továbbra is rendkívül súlyos a helyzet a kórházakban. A hivatalos statisztikákból kitűnik, hogy jelenleg a cseh kórházakban 8500 személyt kezelnek, közülük 1800-an súlyos esetnek számítanak. Mindkét szám rekord. A hatóságok közölték, hogy hat cseh beteget rövidesen Németországba, egyet pedig Lengyelországba szállítanak kezelésre.

A járványban eddig több mint 22 200 személy hunyt el, döntően idős emberek. Az orvosok rámutattak arra, hogy az utóbbi időben megnőtt a fiatalabb korosztályok tagjainak az elhalálozása is.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint az egy hete életbe lépett, eddigi legszigorúbb óvintézkedések következtében az ország lakosságának a mobilitása mintegy 35 százalékkal csökkent. Tavaly tavasszal hasonló helyzetben azonban a csökkenés ennél is nagyobb volt.

“Kétségkívül vannak pozitív fejlemények. Egy hét azonban kevés ahhoz, hogy bármiféle értékelést mondjunk az óvintézkedések hatékonyságáról” – jelentette ki a miniszter a közszolgálati televízióban.

Közölte, hogy a koronavírus brit mutációjának terjedése határozza meg a járvány alakulását Csehországban. Országszerte ezt a mutációt mutatják ki a laboratóriumi szűrések az új esetek mintegy 60 százalékánál, néhány régióban ez az arány eléri a 80 százalékot is. Több helyen a vírus dél-afrikai mutációját is kimutatták.

Csehországban március 28-ig szükségállapot van érvényben, és jelentősen korlátozva van a lakosság mozgása, éjszakai kijárási tilalom van érvényben, zárva vannak az iskolák, az üzletek és leállították a szolgáltatásokat is.

Közben folytatódik az oltási kampány. Eddig több mint 850 ezer embert oltottak be, közülük több mint 320 ezren már a második adagot is megkapták. A csehek kizárólag az Európai Unióban jóváhagyott vakcinákat használják a lakosság immunizálására. Andrej Babis kormányfő szerint az orosz és a kínai oltóanyagot csak azok európai uniós jóváhagyása után használnák majd Csehországban.

Bevezető

Enyhülni látszik a koronavírus-járvány Csehországban. Hétfőn a járvány terjedési mutatója alacsonyabb volt egynél, ami a pandémia gyengülését jelenti – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedd reggel megjelent kimutatásból.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment