Search by category:
Egyéb kategória

MATEK 9-10. osztály – Függvények jellemzése

Definíció:

függvény vagy más néven parciális (részleges) leképezés a matematika egy olyan absztrakt fogalma, mely a geometriai leképezések, elemi algebrai műveletek, folytonosan változó mennyiségek és hasonló, bemeneti értékekből egyetlen kimeneti értéket produkáló fogalmak általános leírására szolgál. Az függvény a  halmaz – melyet az  értelmezési tartományának nevezünk – minden egyes  eleméhez egyetlen  kimeneti értéket rendel. Hagyományosan ezt így jelölik:

, ahol  vagy
, ahol
Függvények
Függvények

A függvény fogalmához szorosan hozzátartozik az az elv, hogy két függvényt akkor tekintünk egyenlőknek, ha értelmezési tartományuk ugyanaz és a közös értelmezési tartomány minden egyes  eleméhez a két függvény ugyanazt az értéket rendeli.

Szabatos matematikai fogalmazásban, függvényen általában úgynevezett jobbról egyértelmű hozzárendelést értünk. A függvény fogalma tehát a reláció (más néven: hozzárendelés) fogalmának olyan speciális esete, melyben bármely adott dologhoz legfeljebb egy dolgot rendelünk hozzá.

Ha ezen felül megköveteljük azt is, hogy a függvény minden ilyen dologhoz legalább egy dolgot hozzárendeljen, azaz ha a reláció bármely adott dologhoz pontosan egy dolgot rendel hozzá, akkor függvény helyett totális függvényről (illetve parciális leképezés helyett leképezésről) beszélünk.

A FÜGGVÉNYEK MEGADHATÓK:

  • értéktáblázattal,
  • függvényegyenlettel,
  • a függvény grafikonjával.

MATEK 9-10. osztály – Függvények jellemzése” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment