Search by category:
Egyéb kategória

Új pártot alapítottak/vettek át Kotleba egykori erős emberei

Új pártot alapítottak/vettek át Kotleba egykori erős emberei
Mészáros Richárd
2021. 03. 10., sze – 10:47

2021. március 10., szerda – 11:18
Milan Uhrík

Friss ikon
Off

Törzs

Nem tartott sokáig Kotleba egykori alelnökeinek pártnélkülisége: Milan Uhrík a Facebookon jelentette be egy rövid videóban, hogy új formációban folytatják. A pártalapításhoz minimum 10 ezer hiteles aláírást kell összegyűjteni, ám az ĽSNS-renegátok ezt a lépést megkerülték: egy korábbi pártot vettek át, méghozzá nem is akármelyiket, a politikai formációt legutóbb Hlas Ľudunak hívták (A nép hangja), „lánykori nevén” azonban még HZD (Hnutie za demokraciu) volt a neve – a pártot még Ivan Gašparovič korábbi államfő indította 2002-ben, mikor összeveszett Vladimír Mečiarral, és szakított a HZDS-szel.

Az ilyen „pártátvevősdi” nem szokatlan a szlovák politikai színpadon: hasonlóan jött létre az ĽSNS is, melyet a Borbarátok pártjából faragtak át Kotleba saját politikai projektjévé. És megkerülte az aláírásgyűjtés nehézségeit a Sme rodina is – Boris Kollár pártját eredetileg SOS-nek (Strana Občanov Slovenska) hívták, és Peter Marček vezette, ő engedte át a parlament jelenlegi elnökének. Marček a párt listáján 2016-ban be is jutott a parlamentbe, ám pár hét után kirúgták a pártból, és függetlenként ülte végig az előző választási időszakot.

Marčeknek ugyanakkor ez nem szegte kedvét – 2018-ban átvette Gašparovič egykori minipártját (érdekességképp, annak egyik alapítója és elnökségi tagja volt annak idején), és most épp ezt a pártot passzolta tovább Uhríkéknak, akikkel az utóbbi időben jó kapcsolatot ápolt. Az egykori képviselő volt az egyik kormányellenes tüntetés szervezője tavaly novemberben, és ismert oroszbarátságáról, valamint oltásellenes megnyilvánulásairól is. Politikai pályájának felélesztését most Uhríkékra bízta, hiszen ő is tagja a Republika nevű új pártnak.

A párt alapszabályának vonatkozó módosításait kedden jegyezte be a belügyminisztérium. A párt elnöke Milan Uhrík lesz, és a hírek szerint az összes, ĽSNS-ből távozó renegát részt vesz majd a projektben, ott lesz Milan Mazurek, Miroslav Suja, Ondrej Ďurica, Miroslav Urban és Eduard Kočiš is.

Uhrík a Facebook-profilján egy videóval jelentette be az új politikai projekt elindulását. A videóban mindkét oldallal szakító, konzervatív mozgalmat ígérnek: a kormány szerintük alkalmatlan, üti és lincseli az embereket, az ellenzék pedig kompromittálódott. Látványosan igyekeznek szakítani a kotlebai múlttal – a párt a szlovák nemzeti színekkel operál, logója pedig maga az ország térképe fehér, kék és piros sávokban. Weboldalukon egy nagyon általános programtervezetet is közzétettek – a program elemeiben visszatükröződnek az ĽSNS kommunikációjának egyes elemei (Szlovákia élelmiszeripari, vagy épp energetikai önellátása, a hagyományos család védelme), ellenben nincsenek benne az olyan témák, mint az EU-ból vagy a NATO-ból való kilépés, vagy épp a romakérdés, melyeket Kotleba pártja korábban aktívan tematizált.

Azt egyelőre nehéz felmérni, hogy mennyi lehetősége és mozgástere van a pártnak az egyébként is zsúfolt konzervatív-szélsőjobboldali politikai térfélen. Az azonban biztos, hogy Uhríkék távozásával az ĽSNS preferenciái zuhanni kezdtek.

A Focusnál jelenleg 6,6 százalékon, az AKO ügynökségnél pedig egyenesen a parlamenti küszöb alatt, 3,8 százalékon mérték Kotlebáékat. Ebből még nem derül ki, hogy a távozó szavazók melyik párt táborához csatlakoznának – Václav Hřích, az AKO ügynökség vezetője azonban korábban úgy nyilatkozott, vannak adataik arról, hány százaléknyian lennének Uhríkék szavazói. A februári felmérés készítése során ugyanis többen említették Uhrík és Mazurek nevét, jelezve, tudják, hogy az ĽSNS két korábbi arca pártalapításra készül. Ők egyelőre nagyjából egyszázaléknyian vannak – és valószínűleg többen lesznek a következő felmérésnél, ahol az ügynökségek már nevesíthetik a szélsőjobboldali politikusok új politikai projektjét.

Bevezető
Pozsony |

Aláírásgyűjtés nélkül, egy régi, inaktív pártot átvéve alapítottak politikai mozgalmat az ĽSNS-ből távozó renegátok. Marian Kotleba egykori erős emberei a Köztársaság (Republika) elnevezésű pártban politizálnak tovább, Milan Uhrík lesz az elnökük.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Finta Márk

Read More

Post Comment