Search by category:
Egyéb kategória

Idén januárban 68 százalékkal többen haltak meg, mint tavaly

Idén januárban 68 százalékkal többen haltak meg, mint tavaly
Mészáros Richárd
2021. 03. 12., p – 15:36

2021. március 12., péntek – 15:45
krematórium

Friss ikon
Off

Törzs

A Statisztikai Hivatal adatai szerint a koronavírus-járvány második hulláma jelentős hatással volt a halálozások számára. Összesen 8650 ember halt meg 2021 első hónapjában. 3500-zal többen, mint amennyi az elmúlt öt év átlaga. A tavaly januári adatokhoz képest, 3600-zal több ember halt meg.

„A halálozások teljes számát követik a statisztikusok, hogy a halál okától függetlenül adatokat szerezzenek, amelyeket összehasonlíthatnak a korábbi évek adataival – közölte Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai főosztályának igazgatója.

Az idei, januári halálozási adatok azt mutatják, hogy az előző öt év, azaz 2016 januárja és 2020 közötti időszakhoz képest 68 százalékkal több ember halt meg. A statisztikák szerint a halálozási ráta dinamikája növekszik. Novemberben ez az arány 41, decemberben már 60 százalékos volt.

A statisztikai hivatal szerint idén januárban a 65–74 éves korosztály körében romlott a helyzet, ebben a korcsoportban emelkedett leginkább a halálozási ráta. A statisztika szerint a januári halálozások számára vonatkozó adatok alátámasztják, hogy a 64 év alattiak körében is emelkedni kezdett ez a kedvezőtlen arány. Míg tavaly év végén ebben a korcsoportban csak enyhén haladta meg az átlagot a halálozások száma, januárban minden ötödik elhunyt ember 65 évnél fiatalabb volt.

Megyei összehasonlításban Nyitra megyében volt a legrosszabb a helyzet. Itt az előző évekhez viszonyítva két és félszeresére nőtt a halálozási ráta. A statisztikusok 153 százalékos emelkedést regisztráltak.

Míg a járványt megelőzően 700–750 körül volt a januári halálesetek száma Nyitra megyében, ez a szám idén meghaladta az 1800-at. Ezt követi Nagyszombat megye, ahol a halálozási ráta 82 százalékos emelkedését regisztrálták. Pozsony és Trencsén megyében 60 százalék körüli az emelkedés, a többi megyében 50 százalék körüli. Januárban a legkevesebben Zsolna megyében haltak meg, ahol a halálozási ráta 38 százalékkal haladta meg az előző évek átlagát.

Bevezető
Pozsony |

Idén januárban 68 százalékkal többen haltak meg, mint az előző évek azonos időszakában – tájékoztatott pénteken a Statisztikai Hivatal (ŠÚ). Minden ötödik, januárban elhunyt személy 65 évnél fiatalabb volt. Összességében elmondható, hogy a 64 évnél fiatalabbak körében az átlagosnál több mint harmadával, 36 százalékkal emelkedett a halálozások száma. Nyitra megyében a legrosszabb a helyzet.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment