Search by category:
Egyéb kategória

Krajčí ment, a válság maradt

Krajčí ment, a válság maradt
Nagy Roland
2021. 03. 12., p – 16:19

2021. március 12., péntek – 18:00
Matovič Krajčí

Friss ikon
Off

Törzs

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök csütörtökön azt mondta, hogy Krajčí távozása néhány hétig tartó folyamat lesz, hiszen egészen addig a tárca élén szeretné látni a minisztert, amíg teljesen be nem indul a Szputnyik V tömeges beadatása. A kormányfő saját bevallása szerint ezzel akarta elkerülni, hogy a koalíciós partnerei valamilyen módon megakadályozhassák az orosz vakcinával való oltást.

Igor Matovič

Folytatódik a mosolyszünet a kormánykoalícióban

Bár korábban Boris Kollár (Sme rodina) és Richard Sulík (SaS) még a koalíciós válság végéről beszélt, Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő délutáni sajtótájékoztatójának sikerült megkavarnia a dolgokat.

Krajčí azonban mégsem várt: péntek délelőtt a minisztérium sajtóosztálya bejelentette, a tárcavezető benyújtotta a lemondását. Döntését azzal indokolta, hogy nem szeretné, ha a távozásának időpontja ürügyet szolgáltatna a kormány esetleges leváltására. Krajčí lemondását Zuzana Čaputová köztársasági elnök is aláírta, a tárca vezetését ideiglenesen Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszterre bízta.

Marek Krajčí

Leírás

Zuzana Čaputová elfogadta Marek Krajčí lemondását

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a kormányválság mégsem zárult le. A koalíciós pártok képviselői csütörtök estére közös sajtótájékoztatót ígértek, ami végül elmaradt, mivel Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter nem jelent meg. Péntek délelőtt a kormányülés előtt az újságíróknak sikerült szóra bírniuk a gazdasági tárca vezetőjét, aki azt mondta, hogy a helyzet továbbra sem rendeződött.

„Igor Matovič a tegnapi sajtótájékoztatóján gyakorlatilag felrúgta az egyezményt, amiről 1 héten át egyeztettünk. Jelenleg a nullán vagyunk”

– nyilatkozta Sulík, azt azonban nem árulta el, hogy pontosan milyen feltételeket szegett meg a kormányfő. Bővebb tájékoztatást hétfőn délelőttre ígért.

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője a szlovák közszolgálati televízió vitaműsorában azonban beismerte: az eredeti egyezségben Krajčí távozását nem kötötték a Szputnyik V használatához, Sulík feltehetően erre célzott. Az egészségügyi miniszter lemondása után viszont Šipoš úgy véli, az SaS vezetőjének már nincs min gondolkoznia.

„Mi már önreflexiót gyakoroltunk, most pedig koalíciós partnereinknek kellene tükörbe nézniük, és esetleg ugyanezt tenni”

– mondta az OĽaNO frakcióvezetője.

Veronika Remišová (Za ľudí) régiófejlesztésért felelős kormányfőhelyettes sem tekinti lezártnak a konfliktust, elmondta, a pártja is tárgyalni fog az eseményekről.

(nar, rtvs)

Bevezető
Pozsony |

Bár csütörtökön úgy tűnt, hogy Marek Krajčí (OĽaNO) leköszönő egészségügyi miniszter néhány hétig még a posztján marad, pénteken mégis benyújtotta a lemondását. Az SaS és a Za ľudí azonban továbbra sem tekinti lezártnak a koalíciós válságot. 

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment