Search by category:
Egyéb kategória

Hatalmas az elhalálozási arány a magyarlakta régiókban

Hatalmas az elhalálozási arány a magyarlakta régiókban
Nagy Roland
2021. 03. 12., p – 16:14

2021. március 13., szombat – 08:00
temető

Friss ikon
Off

Törzs

A járványhelyzet Szlovákiában az utóbbi 2 hónapban rendkívül súlyossá vált, ezt alátámasztják a Statisztikai Hivatal legfrissebb, halálozással kapcsolatos adatai is. Míg az előző 5 évben januárban átlagban 5146 személy hunyt el, addig idén már 8650. 

Az elemzésben arra nem tértek ki, hogy ezek közül hány halálesetet okozott a koronavírus, de a korona.gov.sk honlap adatai alapján úgy tűnik, hogy az év első hónapjában 2461 személy hunyt el a fertőzésben. Ezek azonban csak az úgynevezett Covid-19-ben elhunyt betegek, vagyis azok, akiknél az elhalálozás kiváltó oka a vírus okozta tüdőkárosodás volt. A másik kategóriáról, vagyis az úgynevezett Covid-19-cel elhunyt betegekről (azok az elhunytak, akik bár fertőzöttek voltak, de a halált nem a tüdőgyulladás okozta) az említett weboldalon nem találhatók részletesebb adatok. Pontosabb számok csak a hivatal részletesebb analízise után derülnek ki, ám annyi bizonyos, hogy az átlaghoz képesti 3500-as emelkedés túlnyomó többségéért a koronavírus a felelős.

A hivatal regionális adatai sajnos arra utalnak, hogy a legtöbb halálozás éppen a magyarlakta régiókat érintette. A legtöbb elhunyt személy Nyitra megyéből származik, itt az előző ötéves átlaghoz képest 2,5-szer emelkedett a halálesetek száma (725-ről 1833-ra). Ennek nyilván az az oka, hogy a járványhelyzet másfél hónappal ezelőtt éppen Nyitra megyében volt a legsúlyosabb, a média ekkoriban arról számolt be, hogy a helyi kórház már nem bírja a terhelést, a temetőbe pedig hűtőkocsikat kellett szállítani a holttestek tárolására. 

Nyitra

A második legrosszabb megye a nagyszombati volt, itt 82 százalékos volt az emelkedés, vagyis az 540-es átlaghoz képest most 983 ember halt meg.

Az elhunytak túlnyomó többsége a 65 év feletti korosztályból került ki. A hivatal adatai szerint 10 elhunytból 8 idősnek számított, konkrét számokban kifejezve összesen 6880 személyről van szó.

Bevezető
Pozsony |

Szlovákiában az előző 5 év átlagához képest 68 százalékkal emelkedett a januári elhalálozások száma – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal (ŠÚ SR). A legmagasabb növekedés éppen a magyarlakta régiókban figyelhető meg.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment