Search by category:
Egyéb kategória

Schrödinger kormánya

Schrödinger kormánya
Holop Zsolt
2021. 03. 15., h – 16:45

2021. március 15., hétfő – 18:00
TASR

Friss ikon
Off

Törzs

Talán nem én vagyok az egyetlen, akinek az abszurd szituációról a mesebeli okos lány jutott eszébe, akin volt is ruha, meg nem is, vitt is ajándékot, meg nem is. Csakhogy ez nem mese, hanem a valóság, és Mátyás király helyett önimádó politikusok kényének vagyunk kiszolgáltatva, a helyzet pedig a következő: van is kormányunk, meg nem is.

Akár Schrödinger koalíciójának is nevezhetném ezt a tákolmányt, mely egészen jól működik, addig a pillanatig, míg Matovič vagy Sulík ki nem áll a kamerák elé: akkor azonban megremeg, és kétségessé válik a puszta léte is.

Mint annak, az Erwin Schrödinger Nobel-díjas fizikusnak a képzeletbeli macskája a dobozban, amelynek élő vagy holt állapota a megfigyelőtől függ.

Menteni próbálva a még menthetőt, a kormányfő a hétvégén állítólag azzal az indítvánnyal állt elő, hogy egy időre háttérbe vonulna, a hatáskörei egy részét pedig másra ruházná. Az ötlet abszurditása komoly kétkedésre ad okot afelől, hogy tényleg elhangzott-e, de mivel Matovič szellemi műhelyéből származik, akár igaz is lehet – mondott már nagyobb ostobaságokat is. Ráadásul a kormány érdekében hátralépő vezető képe jól illik a felelősségtől irtózó és tényleges kormányzás helyett inkább mártírt játszó miniszterelnök önképébe. Persze valószínűleg csak egy kommunikációs trükkről volt szó: a javaslat kivitelezhetetlen és értelmetlen, ráadásul Richard Sulík hétfői ultimátuma tárgytalanná tette az egészet. Plusz:

Matovič nem akart lemondani a hatalomról. Ő csak azt akarta, hogy mi elhiggyük: akár erre is képes lenne szeretett országáért. Hát, most megteheti.

Lényegtelen információkkal elárasztott világunkban a tisztánlátás hatalom” – kezdi Yuval Noah Harari az egyik könyvét. Ha pedig Igor Matovič ügyeiben akarunk tisztán látni, akkor egy egész halom lényegtelen szeméten kell keresztülrágnunk magunkat, amit ő ürített ránk, hogy elfedje a lapjait. Mióta tart ez a kormányválság? Két hete? Pedig olyan, mintha már évek óta húzódna. Mert Matovič ezt csinálja. Fáraszt és húzza az időt. Addig keveri a lapokat, míg már mindenkinek elege lesz, és az ő akarata érvényesül. Csakhogy ha átrágjuk magunkat az üres szavak tengerén és kizárólag a tetteket figyeljük, akkor egy meglepően világos kép rajzolódik ki előttünk. Igor Matovič eddig bármit megtett, hogy a kezében maradjon a hatalom. Sem a saját, sem a koalíciós partnerek botrányai során nem mutatott önreflexiót, csak terelt és vádaskodott, amíg a közvélemény ki nem fáradt, vagy nem jött az újabb gumicsont a népnek.

Most is ezt akarta játszani, Richard Sulík azonban – az ország lakosságának egy jó részével együtt – már megunta a dolgot. Lincoln szerint a demokrácia alapelve, hogy „bolondíthatsz néhány embert mindig, és minden embert valameddig, de nem bolondíthatsz mindig mindenkit”. Igor Matovič profi ebben a játékban, de a valóság egyre gyakrabban rombolja szét az általa erőltetett narratívákat. Sulík megpróbálta sarokba szorítani, de tény, hogy az SaS távozásával még nem borulna a kormány, így a kormányfőnek még mindig van némi mozgástere.

A kérdés, hogy mi a prioritás Matovič szemében: a krízis megoldása, vagy a saját hatalmának átmentése? Nemsokára kiderül.

Bevezető

A felelősség előli menekülés közben Igor Matovič majdnem feltalálta a kormányzás új módját: kormányfő is lett volna, meg nem is. Csakhogy későn jött az ötlet, Richard Sulík ugyanis már hajlandó borítani az asztalt.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Hegedűs Norbert

Read More

Post Comment