Search by category:
Egyéb kategória

A tökéletes bűncselekményről tárgyaltak

A tökéletes bűncselekményről tárgyaltak
Mészáros Richárd
2021. 03. 16., k – 20:13

2021. március 17., szerda – 09:30
Maroš Žilinka

Friss ikon
Off

Törzs

A Fico-kormány egyik legtitokzatosabb botrányának tárgyát képező ügyben kedden tartott zárt ülést a parlament védelmi bizottsága: Maroš Žilinka főügyésznek kellett tisztáznia néhány kérdéses dolgot a 2017-es ügy vizsgálata kapcsán. Trinh Xuan Thant, a Berlinben élő vietnámi expolitikust és vállalkozót az utcán rabolták el 2017 júliusában, feltehetően a vietnámi titkosszolgálat tagjai. A feltételezések szerint bérelt autókkal Csehországon keresztül Pozsonyba szállították, majd egy vietnámi kormánydelegáció tagjaival együtt a szlovák kormánygéppel Moszkvába, majd Hanoiba szállították. A férfi bíróság elé került, és elítélték, jelenleg börtönbüntetését tölti.

A homályos részletek azzal kapcsolatban merülnek fel, tudatosan segítettek-e a szlovák hatóságok a férfi Vietnámba szállításában. A Denník N ugyanis 2018-ban nevüket nem vállaló rendőrök beszámolói alapján arról írt, hogy minden jel arra mutat, a szlovákiai hatóságok és Robert Kaliňák akkori belügyminiszter tudatosan segédkezhettek a vietnámi állampolgár utaztatásában.

Az ügy szlovákiai vizsgálatát Soňa Juríšková pozsonyi kerületi ügyész vitte, és két részre osztotta: az egyik magát a vietnámi állampolgár elrablását érintette, a másik pedig a köztisztviselői hatalommal való visszaélésről, illetve arról szólt, tudott-e erről az egészről Robert Kaliňák, más kormánytag vagy állami hivatalnok. A vizsgálat a Denník N szerint csak az ügy első részében zajlott, a másodikban el sem indult.

A Főügyészség pénteki közleményében arról írt, hogy helyes döntés volt, hogy a hatalommal való visszaélés kapcsán nem indult eljárás, mert egyetlen releváns tény sem bizonyította, hogy szlovák állampolgárok tudatosan közreműködtek volna a vietnámi állampolgár elrablásában – ráadásul mindezt a német bíróságok sem támasztották alá.

Mindennek azonban némiképp ellentmond, hogy a Denník N szerint sok furcsaságot egyáltalán nem vizsgáltak a szlovák hatóságok. Például azt, ki és kinek az utasítására próbálta meg átverni Lengyelországot. A kormánygépnek ugyanis átrepülési engedélyre volt szüksége a lengyelektől, hogy Moszkvába mehessen, ám a lengyel hatóságok visszadobták az első kérelmet, mikor kiderült, hogy a vietnámi kormánydelegáció ül a gépen. A második szlovákiai kérelemben már az szerepelt, hogy Robert Kaliňák munkautazásáról lenne szó – holott az akkori miniszter nem volt a gépen. Emellett például az sem teljesen tiszta, ki engedélyezte az elrabolt vietnámi férfi utazását, mivel mikor a gépre ültették, nem voltak nála az iratai – mégis kivételt kapott.

Maroš Žilinkának épp ezeket a részleteket kellett volna tisztáznia a védelmi bizottság zárt ülésén – ám ez úgy tűnik, elég vegyesen sikerült. Az OĽaNO képviselői, Grendel Gábor és Juraj Krúpa a meghallgatást követő sajtótájékoztatójukon azt mondták, furcsa módon zajlik az emberrablás vizsgálata, és további kérdések merülnek fel. Grendel Gábor szerint az egész történet úgy néz ki, mint a tökéletes bűntény: csak az biztos, hogy a vietnámi állampolgárt Berlinben elrabolták, Vietnámban pedig elítélték. Hogy hogyan került egyik helyről a másikra, azt pontosan nem tudjuk. „A kétségeimet ez a bizottsági ülés sem oszlatta el, a történet leggyengébb pontja számomra továbbra is az, hogy Szlovákia megpróbálta átverni Lengyelországot” – mondta Grendel, aki azt mondta, számára kicsit érthetetlen, hogy a szlovák hatóságok nem látják ezt a kísérletet.

Krúpa szerint Žilinka igyekezett megválaszolni a kérdéseket, és tudomásul vette, hogy újabb kérdőjelek merültek fel. „Biztosított minket, hogy visszatér a dologhoz, és foglalkozni fog vele” – mondta a bizottság elnöke. Žilinka azonban – aki megválasztása előtt arról beszélt, átláthatóvá akarja tenni a Főügyészséget, és javítani akar a kommunikáción, – nem volt igazán készséges a médiával. Sajtótájékoztatót nem tartott, szó nélkül sietett el az őt kérdező újságírók elől.

A meghallgatással kapcsolatban ugyanakkor a Smer képviselői elégedettek voltak. Marián Saloň, a párt képviselője azt mondta: beigazolódott, hogy egyetlen szlovák állampolgár sem vett részt ebben az ügyben, sőt, szerinte az sem bizonyosodott be, hogy az elrabolt vietnámi állampolgár járt Szlovákiában.

(fm, Denník N)

Bevezető
Pozsony |

Grendel Gábor szerint így nézhet ki a tökéletes bűntény, Maroš Žilinka főügyész pedig elmenekült az újságírói kérdések elől – a vietnámi állampolgár elrablása ügyében továbbra is sok a homályos részlet, a botrány még biztosan borzolja majd a kedélyeket egy ideig.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment