Search by category:
Egyéb kategória

A tagállamokon múlik majd, beengedik-e az EU-ban nem regisztrált vakcinával oltottakat

A tagállamokon múlik majd, beengedik-e az EU-ban nem regisztrált vakcinával oltottakat
Mészáros Richárd
2021. 03. 17., sze – 22:40

2021. március 18., csütörtök – 07:30
koronavírus tengerpart

Friss ikon
Off

Törzs

Bemutatta az Európai Bizottság vezetője, hogyan képzelik el az oltási igazolványt, hivatalos nevén Digitális Zöld Igazolás (Digital Green Certificate). Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke szerint az új utazási okmánnyal a nyáron beindulhat az európai turizmus, és egyszerűbb, átláthatóbb utazást és belépési feltételeket jelent majd az utazni vágyóknak. A tervezetet még az Európai Parlamentnek és a nemzeti kormányoknak is el kell fogadniuk, de a tervek szerint a nyári szezon elején már működni fog a rendszer, mindenki hozzájuthat a zöld igazoláshoz.

Útlevél helyett igazolás

Bár korábban vakcinaútlevélként említették, a mostani terv szerint nemcsak azok kapják meg, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást, de mindenki, aki utazni szeretne. Az igazoláson ugyanis a minimális személyes adatokon kívül szerepelni fog az oltás neve, a szállítmány száma, az oltás dátuma (első és ha kell a másik adag is), az is, hogy a tulajdonosa átesett-e már a fertőzésen (ez a tervek szerint a pozitív teszteredményt követő 11. naptól számított 90 napig adhat védettséget), de ide kerülnek az PCR- és antigéntesztek eredményei is. Két verzióban lesz elérhető, papír alapon és digitálisan is (ez utóbbi várhatóan egy okostelefonos applikáció formájában). Mindkettőn egy QR-kód lesz, ez tartalmazza majd az összes adatot. A dokumentum ingyenes lesz, és a kiállító állam hivatalos nyelvén és angolul is szerepelnek rajta az információk.

Bár ez a dokumentum nem lesz kötelező, várhatóan az összes európai ország bevezeti, csak ennek birtokában lehet majd belépni az egyes országokba – a légi közlekedésben a check-innél ellenőrizhetik, ám akkor is magunknál kell majd hordani, ha autóval, vonattal érkezünk egy országba, ha újra működik a határok nélküli schengeni övezet. „Az igazolás egyelőre csak az uniós államok körében lesz érvényes, ám a bizottság intenzíven tárgyal a szakmai szervezetekkel (Egészségügyi Világszervezet, Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség stb.) és országokkal (Amerikai Egyesült Államok, népszerű ázsiai országok stb.), hogy ott is elfogadják az uniós igazolást a beutazáshoz” – mondta lapunk kérdésére Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság egyik alelnöke. A bizottság alelnöke azt is megerősítette, a cél, hogy a nyár elejéig az európai lakosság legalább felét beoltsák, megvalósítható, hiszen a második negyed-évben több mint 300 millió vakcina érkezik az EU-ba.

Minden vakcinát beírnak

A tervek szerint minden uniós országban elfogadják azokat az oltásokat, amelyeket már jóváhagyott az Európai Gyógyszerügynökség (jelenleg ebből négy van: Moderna, AstraZeneca, Pfizer és Johnson& Johnson), de azokat az oltásokat is tartalmazhatja az igazolás, amelyeket a tagországok kormányai engedélyeztek (pl. az orosz Sputnyik V, vagy a kínai Sinopharm). A nagy különbség abban lesz, hogy míg az uniós szervezet által engedélyezett vakcinával szabadon utazhatunk, azokra, akik az orosz vagy a kínait kapták, ez nem vonatkozik majd automatikusan – minden ország maga dönti el, hogy beengedi-e azokat, akik ilyen vakcinát kaptak, vagy megtagadja a beutazást, esetleg további tesztet és/vagy karantént ír elő számukra.

„Az igazolás nem lesz mindig velünk, csak addig lesz érvényben, amíg világjárvány van, és ennek végét a WHO be nem jelenti” – mondta Michal Wiezik (Spolu) szlovákiai EP-képviselő. A zöld igazolás célja, hogy könnyebbé tegye az uniós polgárok utazását az EU-n belül, illetve később a többi országba, hogy újra tesztek és karanténkötelezettség nélkül, szabadon utazhassunk.

Bevezető
Brüsszel/Pozsony |

Azok is megkaphatják az uniós zöld igazolványt, akik nem kapták meg az oltást, szerepelhet rajta az orosz vakcina is, de nem biztos, hogy annak tulajdonosa minden országba beléphet.

Település / hely
Brüsszel/Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment