Search by category:
Egyéb kategória

Olvasónk jelenti Thaiföldről: vége a karanténhotelnek, újra szabad

Olvasónk jelenti Thaiföldről: vége a karanténhotelnek, újra szabad
szabolaci
2021. 03. 18., cs – 00:06

2021. március 18., csütörtök – 19:24
*

Friss ikon
Off

Törzs

Tekintse meg helyszínen készült galériánkat!

 

Miért döntöttél úgy, hogy Thaiföldre utazol? Mennyi időt tervezel ott?

Kaland, jó idő, nincsennek korlátozások, jobb és biztonságosabb, mint otthon. A vízumom első körben 2 hónapra szól, ezt itt kint helyben, némi pénzért még plusz 30 nappal tudom hosszabbítani. Eredetileg 3 hónap a terv. De jelenleg a Covid miatt sok minden változik, és gyakran. Ha már itt van az ember, könnyebb akár 1 éves turistavízumot is szerezni, viszont nem tudni, az oltások hogyan alakulnak, így amiatt lehet, hogy mindenképp haza kell mennem valamikor.

Mi mindent kellett intézni az utazás előtt, mennyire volt nehéz?

Jelenleg Thaiföldre vízum kell. Nem lehet úgy jönni, mint régen. Ezt a nagykövetségen lehet besze­rezni, de én egy irodán keresztül intéztem, mert így megspóroltam egy csomó időt, és ők folyama­tosan képben voltak, ha valami éppen változott. Ami elengedhe­tetlen a vízumkérelemhez, az a repülőjegy, karanténhotel-foglalás, az azt követő időszakra hotelfoglalás, Covid-biztosítás. Ezeken kívül a belépéshez kell mindenféle nyomtatvány (ez is gyakran válto­zik), PCR-teszt (72 órás), orvosi igazolás, hogy repülhetek stb. De nagyjából 2 hét alatt mindent el lehet intézni.

Hogy zajlik a beléptetés ilyen szigorú rendszerben?

A bangkoki reptérre érkezve libasorba rendeznek mindenkit, elkísérnek egy külön részre, ahol székek vannak megfelelő távolságba elrendezve, itt le kellett ülni és egyesével jöttek oda fehér ruhába öltözött ügyintézők. Átnézték a papírokat, majd az útlevél-ellenőrzés következett. Minden nagyon flottul ment, nagyon jól szervezett. Az egész folyamat 40 perc, ennyi idő alatt van kint az ember a reptérről. Egyesével mindenki kap egy taxit. A taxiban csak hátra lehet ülni, a taxis be van öltözve és egy plexivel van elválasztva az utastól. Mindent dokumentálnak, fotóval, hogy beszálltam a taxiba, hogy kiszálltam és átvett a hotel. Annak ellenére, hogy nagyon jól szervezett az egész, mégis nyomasztó. Olyan mintha börtönbe vinnének, vagy mintha büntetésben lennénk.

Milyen egy karanténhotel?

Az egyébként normál szállodaként működő hotelek lettek átminősítve úgynevezett ASQ (Alternative State Quarantine) hotellé. Ebből is van 3, 4, 5 csillag, és az ár is ennek függvényében változik. Az ár a szálláson kívül tartalmazza az egészségügyi csomagot, benne van a két teszt, folyamatos nővéri felügyelet, kórház, ha pozitív a teszt, napi 3 étkezés, víz, reptéri transzfer egy irányba. Illetve, ami nagyon fontos, hogy a végén ad a kórház egy igazolást erről a 15 nap karanténról, igazából ezzel lehet utána szabadon mozogni. Fontos, hogy legyen erkély, és hogy az első teszt után ki lehessen menni a kertbe (ez csak előre foglalt időpontban lehet napi max 1 órára). Nem minden hotelnél lehet kimenni az erkélyre, akkor se, ha van, és a kertbe sem. Ha van medence és edzőterem, ezeket nem lehet használni még negatív teszttel sem.

Két hétig bezárva nem egyszerű, hogy viselted, mi volt a legnehezebb? Mi volt, ami pozitívumként tudsz kiemelni?

Olyan, mint egy börtön: mindenhova csak kísérettel lehet menni, azt eszed, amit adnak, nem lehet főtt ételt kintről rendelni, csak boltból ezt-azt, de pl. tejterméket sem. Napi egyszer séta a kertben körbe-körbe. Elég ingerszegény. Igazából fel voltam készülve, beszereztem egy TRX-et, ezt az ajtóra fel tudtam tenni, hoztam gumikötelet is. Volt egy napirendem, olvastam, filmek stb. Illetve jó magyar módjára, hoztam szalámit és májkrémet, vészhelyzet esetére. Ami pozitív, hogy a hotel személyzete igyekszik mindenben segíteni, hogy ne érezze magát az ember teljesen kiszolgáltatottnak. Bármi kellett, néhány percen belül hozták. Lehetett ezt-azt rendelni, van szobaszerviz, ha nagyon nem tetszik az étel, lehet mást rendelni a hoteltől. Egy appon keresztül kommunikáltak, ami azért jó, mert így nincs félreértés, és minden le van írva. Ami még nagyon pozitív volt, hogy minden akkor történt, amikorra ígérték. Mindig időben jött az étel, időben jöttek értem a tesztre, a kertbe stb. De ez egy szükséges rossz.

Hétfőtől újra szabad vagy. Milyen volt az első nap a szabadságban?

Szuper és nagyon mozgalmas. Alig vártam már, hogy végre egyek egy jót! A város nem a régi, alig vannak turisták, ezért nagyon sok minden bezárt. A masszázsszalonok üresen állnak, nem beszélve a híres/hírhedt éjszakai bárokról. A Chao Phraya folyó, amin általában nagyobb a forgalom, mint az utakon, most üres, sehol egy hajó. A turistalátvá­nyosságok panganak az ürességtől, ami egyrészt szomorú látvány, más­részt sosem volt még lehetőségem, meg szerintem senkinek sem, úgy meglátogatni ezeket a helyeket, hogy senki más nincs rajtam kívül, és olyan fotókat készíteni, amin nincs több ezer kínai turista. Ami még nagyon pozitív, hogy minden nagyon olcsó, vagy nagyon le lehet alkudni, hiszen nincs turista, örül pl. a tuk-tukos, ha egy embert elvihet egy nap.

Mit tervezel ez után?

Van sok terv: leköltözöm Phuketre, ott béreltem ki egy tengerparti apartmant. Megyek majd kirán­dulni nemzeti parkba, búvárkodni, masszázsra stb. Országon belül szabad a mozgás, minden nyitva van és mindent lehet csinálni.

A két hét után, hogy látod, megérte bevállalni a karanténhotelt?

Hosszú távú itt-tartózkodás esetén nyilván megéri. Illetve ez nem megéri vagy sem, hanem kötelező. De jó érzés újra szabadnak lenni…

Vége a karanténhotelnek, újra szabad vagyok!
2021. 03. 18., cs – 00:25
szabolaci

Gallery images
Beléptetés a bangkoki repülőtéren

Karanténhotel

Napi háromszori étkezés jár a csomaghoz

A karanténhotel kertje: napi egy órát lehet sétálni a medence körül

Bangkok

Bangkoki templom, sehol egy turista

A Chao Phraya folyó, amin általában nagyobb a forgalom, mint az utakon, most üres, sehol egy hajó.

A Chao Phraya folyó, amin általában nagyobb a forgalom, mint az utakon, most üres, sehol egy hajó.

Bevezető

Egy olvasónk úgy döntött, hogy itthagyja a bezártságot, és pár hónapra elutazik Thaiföldre, ahol újra szabadon mozoghat, utazhat. Még úgy is, hogy a szabadság előtt a helyi hatóságok két hétre karanténhotelbe zárják az így érkező turistákat (amit neki kell fizetni). Kata már túl van a kéthetes bezártságon, újra szabad. Élményeiről kérdeztük.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment