Search by category:
Egyéb kategória

Čekan figyelmeztet, a húsvéti ünnepek alatt ismét jelentős romlásnak indulhat a járványhelyzet

Čekan figyelmeztet, a húsvéti ünnepek alatt ismét jelentős romlásnak indulhat a járványhelyzet
Balázs Lilla
2021. 03. 22., h – 14:05

2021. március 22., hétfő – 15:46
Pavol Čekan

Friss ikon
Off

Törzs

Szlovákiának a járványhelyzetet figyelembe véve kéne felkészülnie a húsvéti ünnepekre – az aktuális politikai krízis ellenére is, véli Čekan.

Szerinte azonnal szükség lenne olyan intézkedésekre, amelyek csökkentenék a kórházi ellátásra szorulók számát, ugyanakkor fontos lenne, az is hogy az ún. poszt-Covid szindrómában szenvedőknek is kellő figyelmet szenteljenek. 

Az egészségügyben dolgozók kimerültségét csökkenteni kell.

Az országban mindenki belefáradt a járványba: azok is, akik a járvány miatt elveszítették munkájukat, az oktatást vagy az otthonukat. Az érintettek pénzügyi és szociális nehézségét is meg kéne oldani – véli Čekan.

Az ellenőrzések azt kell elősegítsék, hogy mindenki be tudja tartani a járvány megfékezését segítő korlátozásokat – fejtette ki.

A Covid-19-fertőzöttek kórházi ellátás előtti segítségét látja megoldásnak. Javaslata szerint, mindenkit mihamarabb be kéne oltani és a tesztelést hatásosabb módszerekkel kéne végezni: szisztematikus ellenőrzésekre van szükség.

A tudós szerint szigorúan őrizni kéne a határokat, hogy az országba senki se hozza be a koronavírus újabb mutánsait: az eKarantén bevezetését látja megoldásnak.

Megalapozottnak tartaná, hogy javuljon a kommunikáció: értelmes és világos óvintézkedésekre és megoldásokra van szükség, a nyilvánosság informálására és a Szlovákiában élő emberek helyzetének megértésére.

(bl, TASR)

Pavol Čekan

Čekan: A LAMP teszt az arany középút a PCR és az antigén tesztek között

A MultiplexDX szlovák cég egy új, gargalizálós, ún. LAMP tesztet fejlesztett ki az új koronavírus kimutatására. Ennek érzékenysége megközelíti az RT-PCR tesztekét, de a minták jóval egyszerűbben és gyorsabban értékelhetők ki.

Bevezető

Az ünnepek alatt felgyorsulhat a vírus terjedése, pont úgy, mint karácsonykor – figyelmeztet a tudós, Pavol Čekan.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment