Search by category:
Egyéb kategória

Hatalmas csúszások a filmiparban

Hatalmas csúszások a filmiparban
Juhász Katalin
2021. 03. 23., k – 10:57

2021. március 23., kedd – 14:00
fff

Friss ikon
Off

Törzs

Persze időközben még bármi változhat, a pandémia miatt továbbra sincs kőbe vésve egyetlen filmbemutató sem. 

Fekete Özvegy
Tavaly májusban kellett volna beülnünk a moziba a Fekete Özvegy (Black Widow) című sci-fi akciófilmre, melynek Scarlett Johansson alakítja a főszerepét. Az új dátum meglehetős optimizmusról árulkodik: 2021. május 7. A Marvel-filmekből ismert, veszélyes és dögös ex-KGB-ügynök bosszúálló sokak szerint már rég külön filmet érdemelt volna. A kémthrillert a Marvel Studios gyártotta, a Walt Disney Pictures forgalmazza, és Cate Shortland rendezte. Érdekessége, hogy nagyrészt Budapesten forgott, úgyhogy, lehet majd versenyezni, ki hány helyszínt ismer fel. Ezzel egyébként elindul a Marvel-univerzum úgynevezett negyedik fázisa, ami kétségkívül meghatározza majd a következő évek mozis felhozatalát. 
A történetről nem sokat tudni, de sejthető, hogy kapunk némi képet arról, hogyan lett Natasha Romanoffból az, aki. Miközben a Bosszúállók világa is tovább gazdagodik, itt például azzal, hogy mit csinált Romanoff a Polgárháború és a Végtelen háború között eltelt időben. 

Nincs idő meghalni
A James Bond-filmszéria huszonötödik részében Daniel Craig ötödik és egyben utolsó alkalommal térne vissza Bondként, ha végre tehetné. A Nincs idő meghalni (No Time to Die) volt az első hollywoodi blockbuster, amelynek premierjét elsodorta a járvány tavaly tavasszal. Először áprilisról novemberre tolták a bemutatót, majd az őszi második hullámot látva újra átették, ezúttal 2021. április 2-re. Nemrég azonban kiderült, hogy ismét halasztás jön, az új dátum: 2021. október 8., és csak remélni tudjuk, hogy addigra már tényleg lehet majd normálisan moziba járni. Billie Eilish pár napja kapott Grammy-díjat a film betétdaláért, ami egy új korosztályt, a tizenéveseket is becsábíthat a mozikba. 
Iparági berkeken belül nem lepett meg senkit az újabb csúszás, hiszen a Nincs idő meghalni 250 millió dollár fölötti költségvetéssel készült, amit képtelenség visszahozni olyankor, amikor a mozik zárva tartanak. Már maga a forgatás is hányattatott volt, rendezőcserékkel (végül Cary Joji Fukunaga maradt) és belső vitákkal, ám úgy tűnik, a film bemutatása még ennél is nagyobb kihívás. 

West Side Story
Steven Spielberg gyermekkori álma volt egy Broadway-klasszikus, a West Side Story újraforgatása. A két ellenséges New York-i banda egymásba szerető két tagjának története tavaly karácsonykor ríkatott volna meg bennünket, ám csak idén december 7-én kerül a mozikba. A romantikus sztori és a remek dalok mellett főleg azért várjuk, mert a Puerto Ricó-i lány, Maria szerepére mindenki megdöbbenésére egy teljesen ismeretlen 17 éves lányt, bizonyos Rachel Zeglert választott a rendező. Feltűnik benne az eredeti verzió Anitája, Rita Moreno is, akit a West Side Storyban ismert meg a világ. Az sem mellékes, hogy az 1961-es musical 10 Oscart kapott. A Spielberg-film forgatókönyvét a Pulitzer-díjas Tony Kushner írta, akit több évtizedes barátság és munkakapcsolat fűz a rendezőhöz: a Münchenen és a Lincolnon is együtt dolgoztak. 

Szellemirtók – Utóélet
Talán a legszebb vásznon kívüli sztori a Szellemirtók – Utóélet (Ghostbusters: Afterlife) története. Az eredeti kultfilm rendezőjének fia, Jason Reitman rendezte a folytatást, az édesapa, Ivan Reitman állítólag sírt örömében, amikor januárban levetítette neki. A nagyközönség tavaly júliusban láthatta volna, ha a járvány miatt nem csúszik a forgatás. Az új dátum november 11., reméljük a legjobbakat. 
A léc magasan van: az 1984-es Szellemirtók teljesen váratlanul aratott világsikert, a rendező mellett a parádés színészi játéknak is köszönhetően. Az eredeti kulcsszereplők közül Bill Murray, Dan Aykroyd és Ernie Hudson vállalta a felkérést, hogy újabb gonosz szellemekkel birkózzon meg a folytatásban. A 43 éves Jason Reitman, aki a forgatókönyvírók egyike is volt, egy interjúban elmondta, hogy igyekezett félelmetes filmet csinálni, de a humort sem hagyta ki belőle. Ivan Reitman egyébként 1989-ben leforgatott egy folytatást is, amelyben fia gyerekként apróbb szerepet is kapott. Jason később sokat dolgozott apjával, Egek ura című, Oscar-jelölt filmjének például Ivan Reitman volt az egyik producere. 

Dűne 
A Dűne (Dune) tavaly december 20-án érkezett volna, ám csak idén október 21-én érkezik. Ez a projekt már azzal beírta magát a filmtörténetbe, hogy az adaptálására tett első kísérlet monumentális kudarcba fulladt a 70-es években, mielőtt még a forgatásra sor kerülhetett volna. Aztán jött David Lynch rendkívül megosztó feldolgozása, végül korunk egyik sztárrendezője, Denis Villeneuve nyúlt hozzá Frank Herbert elátkozott sci-fi klasszikusához. Meggyőző sztárgárdát toborzott (Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Jason Momoa, Zendaya, Javier Bardem), de a siker inkább azon fog múlni, mennyire tudta megteremteni az egyszerre futurisztikus és archaikus világot. Villeneuve állítja, hogy a Dűne az eddigi legjobb munkája, így a várakozások minden szempontból hatalmasak. Ezt a filmet is Magyarországon forgatták, de a Fekete Özveggyel ellentétben itt senki ne reménykedjen abban, hogy felismer konkrét helyszíneket. A Warner Bros. úgy döntött, párhuzamosan mutatja be a filmet a mozikban és az HBO Maxon, amiért a rendező alaposan berágott a stúdióra. Szerinte ugyanis a Dűne a mozivászonra készült, és ott is kell megismerkedni vele. 

Bevezető

Ha a járvány is engedi, idén legalább másfél évnyi filmtermés fog ránk zúdulni a mozikban. Ha nem engedi, akkor pedig ott vannak a streaming-szolgáltatók, amelyeknél egyre több nagy cím landol. Összeszedtük az általunk legjobban várt, illetve legtöbbet csúszó alkotások módosított premierdátumait. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment