Search by category:
Egyéb kategória

A Za ľudí az OĽANO-val tárgyalt, a négyes koalíciót preferálják

A Za ľudí az OĽANO-val tárgyalt, a négyes koalíciót preferálják
Hegedűs Norbert
2021. 03. 25., cs – 18:59

2021. március 25., csütörtök – 19:01
Veronika Remišová

Friss ikon
Off

Törzs

A párt tagjai csütörtökön az OĽANO képviselőivel is találkoztak. Mindkét tömörülés a négyes koalícióról akar tárgyalni, a hármas koalíció lehetőségéről nem beszéltek. A Za ľudí hétfőig (március 29.) megoldást akar találni a kialakult helyzetre. Ha ez nem történik meg, Remišová szerint nincs értelme a széteső kormányban maradni. Hozzátette: az SaS becsapta az ajtót, ennek ellenére Richard Sulík pártelnököt továbbra is várják a tárgyalóasztalhoz. Úgy véli, mindegyik félnek engednie kell. „Le kell ülni, és békésen megegyezni” – hangsúlyozta.

„Szlovákia sorsa nem állhat vagy bukhat két férfi személyes konfliktusán” – véli Remišová. Jana Žitňanská frakcióelnök elmondása szerint a Za ľudí frakciója egységes, a négyes koalícióról akarnak tárgyalni.

Remišová szerint Sulík sem feltételezheti, hogy Igor Matovič (OĽANO) kormányfő azelőtt nyújtja be a lemondását, hogy előtte mindent elrendeznek, hiszen így káosznak tenné ki az országot. „Normális, hogy a koalíciós partnerek először megállapodnak, a miniszterelnök ezután benyújtja a lemondását, aztán pedig az utódja elfoglalja a helyét” – fejtette ki.

Richard Sulík

Az SaS felfüggeszti a működését a koalícióban, amíg Matovič le nem mond

Az SaS felfüggeszti a működését a koalícióban mindaddig, amíg Igor Matovič (OĽANO) kormányfő be nem nyújtja a lemondását. Ezt Richard Sulík, az SaS elnöke jelentette be csütörtökön, miután Zuzana Čaputová államfő elfogadta Branislav Gröhling és Ivan Korčok miniszterek lemondását.

„Ha az SaS és Sulík úr kijelentik, hogy nem ülünk le a tárgyalóasztalhoz, fütyülünk rátok, ha ezt nyíltan kimondják, akkor mi is ehhez tartjuk magunkat” – közölte Juraj Šeliga, a Za ľudí alelnöke. Egyben kilátásba helyezte, hogy ha hétfőig nem oldódik meg a helyzet, lemond a parlamentben betöltött alelnöki tisztségéről.

Sulík csütörtökön bejelentette, hogy az SaS felfüggeszti a működését a koalícióban mindaddig, amíg Matovič be nem nyújtja a lemondását. A koalíciós tárgyalásokat azzal akarják folytatni, akit Zuzana Čaputová államfő megbíz az új kormány felállításával. Az SaS a négyes koalíció és a koalíciós szerződés megőrzésében érdekelt. A Za ľudí nélküli hármas koalíciót kizárta. „Ilyen árulást az SaS soha nem követne el” – fogalmazott Sulík. Hozzáfűzte: a kormány még nem bukott meg, a partnerek folytathatják az SaS nélkül is, ha lesz elég mandátumuk. Hangsúlyozta, hogy először a Za ľudí elnöksége vetette fel a kormányból való kilépés témáját, az SaS pedig a pártjukat fogta, részben kollegialitásból, részben a kormányon belüli problémák miatt.

Bevezető

A Za ľudí párt elutasítja az SaS „árulózását”. Ezt Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes és a Za ľudí elnöke jelentette ki a frakció csütörtöki ülése után.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment