Search by category:
Egyéb kategória

Sokkot okozott volna a lockdown

Sokkot okozott volna a lockdown
Hegedűs Norbert
2021. 03. 25., cs – 19:02

2021. március 26., péntek – 07:30
lockdown

Friss ikon
Off

Törzs

A szakmai intézet elemzői szerint, ha a járvány miatt a legszigorúbb országos lezárásra került volna sor, vagyis három hétig csak az ország működéséhez szükséges üzemeket hagyták volna nyitva, Szlovákia gazdasága idén – az eredetileg várt 3,3 százalék helyett – csupán 1,4 százalékkal nőtt volna.

A három hetes leállás miatt több mint 10 ezer ember veszítette volna el a munkáját.

„A gazdaságnak okozott sokknak ráadásul tartós hatása lenne, vagyis a leállás miatt nem csupán idén, hanem az elkövetkező években is lelassulna a növekedés. Egészen 2024-ig évente nagyjából 1,5 százalékponttal maradna el a gazdaság teljesítménye az eredetileg várttól”

– figyelmeztetnek az IFP elemzői.

Ugyanez vonatkozna azonban a foglalkoztatásra is, vagyis a munkapiac is jóval nehezebben zökkenne vissza a régi kerékvágásba, ami hosszabb távon még több állástalant jelentene.

Bevezető

A járványhelyzet javulásának köszönhetően az ország teljes körű „kikapcsolása” jelenleg ugyan nem fenyeget, ha erre mégis sor került volna, az visszavonhatatlan károkat okozott volna a szlovák gazdaságnak – derül ki a pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) jelentéséből.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment