Search by category:
Egyéb kategória

Utánajártunk a VASÁRNAPBAN: Fáradságos munkával tudjuk csak megvédeni a diót

Utánajártunk a VASÁRNAPBAN: Fáradságos munkával tudjuk csak megvédeni a diót
Horváth Bianka
2021. 03. 29., h – 08:27

2021. március 29., hétfő – 08:45
Vasárnap

Friss ikon
Off

Törzs

Az utóbbi évtizedben Közép-Európa országaiba is megérkezett a közönséges dió és a fekete dió kártevője. Olvasóink közül is nyilván sokan megfigyelték (elsősorban tavaly és tavalyelőtt), hogy a dió ősszel nem egészséges, fokozatosan kinyíló és elszáradó burokból pottyan a földre, hanem már szeptember folyamán megfeketedett és beráncosodott héjjal, a belsejében apró fehér férgekkel. Aki ilyet tapasztalt, biztos lehet benne, hogy a nyugati dióburokfúró léggyel (Rhagoletis completa) van dolga (és még lesz is egy darabig). Dél-Szlovákia bizonyos régióiban tavaly a tavaszi fagyok is hozzájárultak a gyenge dióterméshez, akinek sikerült is valamit betakarítania, jóval kevesebbet, mint eddig. Néhány beszámoló már egyenesen a dió kertekből való eltűnését vizionálja, mondván, a szakszerű védelem csak összefüggő ültetvényeken, megfelelő technológiával lesz megvalósítható.

 

Mi lehet a megoldás? Mikor kell alkalmazni? Honnan érkezett a kártevő? Miért kell többször permetezni? Mit érdemes használni? Milyen módszereket lehet még kipróbálni? Mikor észlelhető a kártevő? Mit kell tenni a megkárosodott terményekkel?

Veres István riportjában ezekre a kérdésekre is választ kapunk a már megvásárolható Vasárnapban.

Bevezető

Úgy tűnik, vége azoknak az időknek, amikor a diófával évente egyszer foglalkoztunk: ősszel, amikor felszedtük alóla a termést. A dióburokfúró légy állandó jelenléte miatt nem fogunk tudni egészséges diótermést betakarítani védekezés nélkül.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vasárnap

Vasárnap rovat

Read More

Post Comment