Search by category:
Egyéb kategória

Egyre több családot fenyeget szegénység

Egyre több családot fenyeget szegénység
Mészáros Richárd
2021. 03. 30., k – 11:52

2021. március 30., kedd – 12:00
Egyre több családot fenyeget szegénység

Friss ikon
Off

Törzs

Szlovákiában csaknem minden harmadik állástalan több mint egy éve képtelen munkát találni – derül ki a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) legfrissebb felméréséből. A munkaügyi hivatalok nyilvántartásában szereplő 234 ezer állástalanból februárban 87 ezer volt kénytelen szembenézni ezzel a problémával, nagyjából 27 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A legtöbb ilyen állástalan, csaknem 24 ezer, Eperjes megyében él, a sorban azonban rögtön ezután a déli megyék következnek, és ezeken belül is a magyarok által lakott járásokban a legrosszabb a helyzet. A Kassa megyében regisztrált 22 ezer ilyen állástalan tetemes része a Tőketerebesi, Kassa-vidéki, Rozsnyói és Nagymihályi járásban él. Besztercebánya megyében 16,5 ezer olyan állástalan él, akik több mint egy éve képtelenek munkát találni, és közülük nagyjából minden harmadik a Rimaszombati járás munkaügyi hivatalaiban van regisztrálva. Hogy a keleti és a nyugati országrész között mekkora a szakadék, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy míg a már említett Rimaszombati járásban nagyjából 5 ezer ilyen állástalan van, egész Nyitra megyében csupán 5,4 ezer, Nagyszombat megyében pedig 3,3 ezer. Ez utóbbi adat még a Pozsony megyeinél (4 ezer) is jobb.

A hosszabb ideje segélyen tengődők magasabb száma az adott régiókban élők anyagi helyzetén is meglátszik. „A Statisztikai Hivatal adatai szerint Szlovákiában a lakosság nagyjából 16 százalékát, vagyis 872 ezer embert fenyeget a szegénység, akiknek csaknem a fele, vagyis mintegy 400 ezer ember Eperjes és Besztercebánya megyében él. Az országos átlagnál nagyobb, mintegy 20 százalékos az ilyen emberek aránya azonban Kassa megyében is, míg Nyitra megyében 13, Nagyszombat megyében pedig 11 százalék körül mozog” – mondta el lapunknak Lenka Buchláková, a FinGO.sk pénzügyi tanácsadó társaság elemzője.

„A legszegényebb régiókban magas a munkanélküliség, és sokan szorulnak segélyre, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy általában a segélyek sem segítenek a családoknak kitörni a szegénységből” – állítja Buchláková. Szerinte egyre több család adósodik el, és gyakran a legalapvetőbb életszükségleteiket sem képesek kielégíteni. „Tavaly e tekintetben tovább romlott a helyzet, és a járvány okozta gazdasági nehézségek miatt a legrosszabb helyzetben levő megyékben az elkövetkező időszakban is folytatódhat ez a negatív trend” – tette hozzá Buchláková.

Bevezető
Pozsony |

A magyarok által is lakott keleti járásokban jóval nagyobb azok száma, akik hosszabb ideje képtelenek munkát találni, így az sem csoda, hogy ezekben a legnagyobb azon családok aránya, amelyek a szegénységi küszöb alatt tengődnek.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment