Search by category:
Egyéb kategória

Kevesebb uniós támogatás a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt

Kevesebb uniós támogatás a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt
Molnár Iván
2021. 03. 30., k – 16:23

2021. március 31., szerda – 07:00
chodnik

Friss ikon
Off

Törzs

„A települések tisztában vannak azzal, hogy mire szeretnék felhasználni az uniós támogatásokat, gyakran azonban nem tudnak hozzájutni az önkormányzati ingatlanok, utak, járdák alatti telkek tulajdonjogához, ami a támogatás merítésénél feltételnek számít. Az említett telkek tulajdonosai általában ismeretlenek, vannak közöttük azonban állami tulajdonban levők is” – állítja Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) az irodavezetője. Szerinte erre minél hamarabb meg kellene találni a megoldást, ellenkező esetben az önkormányzatok az új programozási időszakban sem juthatnak hozzá a támogatásokhoz.

„Akinek nincs tulajdonviszonya a telekhez, az azon álló ingatlanra sem igényelhet uniós támogatást, az önkormányzatok így jelentős összegtől esnek el, amit az épületek hőszigetelésére, a járdák és az utak felújítására fordíthatnának”

– mondta el Kaliňák. Szerinte a probléma a Szlovák Földalap (SPF) tétlenségével magyarázható. „Ha az alap aktívabban lépne fel, nincsenek ilyen gondjaink. Épp ezért felszólítjuk a földművelésügyi és régiófejlesztési tárcát, hogy lépjen közbe” – tette hozzá a ZMOS irodavezetője.

A ZMOS szerint standardizálni kellene a földek átírásával kapcsolatos szabályokat, megkönnyítve az önkormányzatok dolgát. „A Szlovák Földalapnak az ilyen telkeket automatikusan és térítésmentesen át kellene írnia az önkormányzatokra” – vallja Martin Červenka, a ZMOS mezőgazdasági és vidékfejlesztési szekciójának a vezetője. Szerinte az alap ezzel szemben nem egyszer magas árakat szabott meg az önkormányzatok számára még a közhasznú célra használt ingatlanok alatt álló telkek esetében is.

A ZMOS panaszaira a földművelésügyi tárca is reagált.

„Tisztában vagyunk az ismeretlen tulajdonosokkal és a földek szétaprózottságával kapcsolatos problémákkal, ami a teljes szlovákiai földterület nagyjából 20 százalékát érinti”

– áll a szaktárca nyilatkozatában, amely szerint a földrendezés beindítása mellett az ismeretlen tulajdonosok azonosítását is megkezdték. A minisztérium sajtóosztálya szerint tavaly 34,1 millió eurós vissza nem térítendő támogatásról döntöttek, ami 130 település földrendezésére elegendő. Ezekben ehhez már tavaly hozzá is láttak, jelenleg pedig újabb 120 kataszteri terület kiválasztásán dolgoznak.

(mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

A rendezetlen tulajdonviszonyok miatt a szlovákiai önkormányzatok jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthatnak hozzá – figyelmeztet a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS), amely szerint mindez a Szlovák Földalap tétlenségével magyarázható.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment