Search by category:
Egyéb kategória

Az államfő ma nevezi ki Eduard Heger kormányát

Az államfő ma nevezi ki Eduard Heger kormányát
Czímer Gábor
2021. 03. 31., sze – 17:16

2021. április 1., csütörtök – 07:00
eduard heger

Friss ikon
Off

Törzs

Zuzana Čaputová köztársasági elnök csütörtökön 10 órakor kinevezi a Heger-kabinet tagjait. A kormányválság miatt a miniszterelnöki pozícióból távozni kényszerült Igor Matovič (OĽaNO) a továbbiakban a pénzügyi tárcát vezetheti. Az SaS három minisztere is visszatér a tisztségébe, ahogy a korábban távozó igazságügyi tárcavezető, Mária Kolíková (Za ľudí) is újfent hivatalba lép. Két korábbi miniszter, Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi és Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi tárcavezető nem tér vissza a bársonyszékbe, ők parlamenti képviselőként folytatják. Az egészségügyi minisztérium élére Vladimír Lengvarský dandártábornok kerül.

Az államfő azonban egyelőre nem nevezi ki a munka-, szociális és családügyi minisztert, amelyre a Sme rodine eredetileg Jozef Hlinka parlamenti képviselőt javasolta. Čaputová szerdán találkozott Hlinkával, ez után jelezte a köztársasági elnök szóvivője, hogy a kabinetet egyelőre munkaügyi miniszter nélkül nevezik ki. A Sme rodina mozgalom szerda estig még nem döntött arról, kit jelöl erre a posztra.

Renitens képviselők

Szerdán Heger 91 parlamenti képviselő aláírását mutatta be az államfőnek igazolva, hogy az új kormánynak megvan a törvényhozásban a megfelelő támogatottsága. A tavalyi parlamenti választás után az OĽaNO–SaS–Sme rodina–Za ľudí koalíciónak azonban 95 képviselője volt. Tomáš Valášek és Miroslav Kollár (mindketten Za ľudí) már korábban kilépett a kormánypárti képviselők sorából. Most azonban a Markíza televízió hozta a hírt, hogy Gyimesi György és Martin Čepček, mindketten az OĽaNO frakciójának tagjai, sem adták az aláírásukat Hegernek.

Gyimesi lapunknak megerősítette, az ő aláírása nem szerepelt a 91 név között, de ennek ellenére maximálisan támogatja Heger kormányát. „Nem támogatom azonban az olyan miniszert, aki mindent megtett volna azért, hogy ellehetetlenítse a kisiskolákat, illetve azt a tárcavezetőt, aki szét akarja verni a V4-et, és olyan minisztert sem, aki szét akar verni minden kormányt, amelynek a tagja” – mondta Gyimesi a három SaS-es tárcavezetőre, Branislav Gröhling oktatási, Ivan Korčok külügyi és Richard Sulík gazdasági miniszterre utalva. A képviselő hozzátette, az államfőnek bemutatott aláírásoknak jogi következménye nincs, inkább politikai aktusról van szó.

Bevezető
Pozsony |

Az államfő ma 10 órakor nevezi ki Eduard Heger kormányának legnagyobb részét, de a Sme rodina által a munkaügyi minisztérium élére javasolt Jozef Hlinkának nem ad miniszteri megbízást.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment