Search by category:
Egyéb kategória

Így juthatunk külföldiként magyarországi ingatlanhoz

Így juthatunk külföldiként magyarországi ingatlanhoz
Hegedűs Norbert
2021. 04. 06., k – 17:27

2021. április 7., szerda – 17:48
ingatlan

Friss ikon
Off

Törzs

Ha ingatlant szeretnénk vásárolni, akkor egy bonyolult és hosszadalmas folyamat veszi kezdetét, és sokszor nehéz eligazodni a sok papír között. Az ingatlanvásárlás első és legfontosabb lépése az új otthon kiválasztása. A lakásvásárlás során sok olyan döntést kell meghoznunk, amelyek a legtöbb esetben hosszú távra szólnak. A földrajzi elhelyezkedés mellett nagyon fontos mérlegelni, hogy új építésű vagy használt ingatlant szeretnénk vásárolni. Mindkét ingatlantípus rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal, épp ezért minden szempontot érdemes mérlegelni. Az ingatlanvásárlás során a legfőbb tényező természetesen az ár. A használt lakások négyzetméterenkénti ára jóval alacsonyabb, mint az új építésű ingatlanoké, használt lakás vásárlásakor azonban figyelembe kell venni a felújítás költségeit is.

Ki számít külföldinek?

Fontos leszögezni, hogy ki számít külföldinek ingatlanvásárlás szempontjából, mivel az uniós csatlakozás révén a külföldiek ingatlanszerzése is megváltozott Magyarországon. A hatályos rendelet szerint az számít külföldinek lakásvásárlás esetén, aki nem az Európai Unió valamely tagállamának állampolgára. Emellett a kivételek közé tartoznak még az Európai Gazdasági Térség országai, mint például Norvégia vagy Izland.

Engedélyeztetés

A lakáscélra vásárolt ingatlanok esetében az engedélyeztetési procedúra az illetékes hivatal felé történő kérelem beadásával kezdődik. Nagyon fontos, hogy a kérelmet egy meghatározott formanyomtatvány szerint, magyarul és írásban kell beadni. Ezt követően megközelítőleg 45 napig folyik az eljárás. Fontos tényező az ügyintézés során még az is, hogy az ingatlanszerzési eljárás illetékköteles. Uniós ország állampolgáraként is figyelni kell néhány fontos dologra lakásvásárlás során. Ha már a vásárlás szakaszában vagyunk, érdemes a tulajdonlapot és az eladót is ellenőriznünk. Ha erről megbizonyosodtunk, az adásvételi szerződés megkötésében ügyvéd lehet segítségünkre. Fontos, hogy leszögezzük, az eladó kér-e előleget vagy foglalót. Ha megtörtént a kifizetés, akkor az ingatlan tulajdonosának változását jelentenünk kell az illetékes hivatalnál, illetve az egyes szolgáltatóknál.

01

Változó árszint

Ami az árakat illeti: a Győr-Moson-Sopron megyei lakóingatlanok átlagárai az elmúlt fél évben leginkább stagnáltak, azonban az idei év enyhe drágulást hozott. A jelenlegi adatok alapján a családi házak négyzetmétere 364 ezer forint, a téglalakásoké félmillió forint, míg a panellakásoké 404 ezer forint. Komárom-Esztergom megyében valamivel alacsonyabbak az átlagárak, mint a szomszédos megyékben. 2020 szeptembere és 2021 februárja között itt is stagnáló négyzetméterenkénti árak jellemezték az ingatlanpiacot, azonban a 2021-es év nagyobb mértékű drágulással indult. A februárban mért megyei átlagárak alapján családi házat 290 ezer forintos, téglalakást 426 ezer forintos, míg panellakást 345 ezer forintos négyzetméter áron találunk.

A megyei átlagárakat tekintve a legdrágábbnak Pest megye mondható. Az év első két hónapja 6,2%-os drágulást hozott, így jelenleg a családi házak négyzetmétere 420 ezer forint. A téglalakások esetében egy négyzetméter 588 ezer forint, a panellakásoké pedig 487 ezer forint a megyében. Ezzel szemben az általunk vizsgált, Szlovákiával határos megyék közül a legolcsóbbnak Nógrád megye bizonyult. Jóval az országos árszint alatti négyzetméterenkénti árak jellemzik a megyei ingatlanpiacot. 2021. februári adatok alapján családi házat 120 ezer forintos négyzetméter áron, míg tégla- és panellakást 200 ezer forintos négyzetméter áron is találhatunk.

Szabadkai Liza
A szerző az Ingatlannet.hu munkatársa

Bevezető

Ingatlanvásárlást tervezve nagyon sok kérdés merül fel – főleg, ha ez külföldiként érint minket. Mire kellene odafigyelniük azoknak, akik szlovák állampolgárként Magyarországon vásárolnak ingatlant?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment