Search by category:
Egyéb kategória

Saját valóság

Saját valóság
Holop Zsolt
2021. 04. 06., k – 18:31

2021. április 7., szerda – 08:15
oltás

Friss ikon
Off

Törzs

A rendőrség félévente szólítja fel elővigyázatosságra az időseket, hogy ne dőljenek be olyan éjszakai telefonhívásoknak, amikor valaki pénzt kér tőlük például egy autóbalesetet szenvedett családtag helikopteres mentésének költségeire, vagy sürgős műtét finanszírozására. Ne rohanjanak a bankautomatákhoz, és főleg ne adjanak át készpénzt ismeretleneknek, akik azt állítják, segíteni akarnak a bajba jutotton.

Ezek a gazemberek mostanában új szöveggel próbálkoznak: a hívott fél hozzátartozóját a Covid-osztályon kezelik és sürgősen be kell oltani őt, de a vakcina több száz euróba kerül. Ha az illető rokona valóban kórházban van, általában nem gondolkodik, hanem azonnal fizet, hiszen minden perc számít.

Összeszorult a gyomrom a rendőrségi figyelmeztetést olvasva. Ez ugyanis a legaljasabb csalás, amivel az utóbbi időben találkoztam. Az ilyen embert legalább húsz évre lecsuknám – ha nincs is még megfelelő büntetőjogi kategóriája e bűncselek-ménynek. Mert egy új veszélyhelyzetet használnak ki idős emberek megkopasztására, ami nyilván súlyosbító körülmény, hiszen ha egy bolti csokilopásért tízszeres büntetés jár a kihirdetett és jelenleg is érvényes veszélyhelyzetben, akkor ez is rendkívüli elbírálást igényel. A csalók ráadásul kórházi alkalmazottaknak vagy egyenesen kezelőorvosoknak adják ki magukat. Azaz megjelent a bűnelkövetés vadonatúj kategóriája. Olyan ez, mintha valaki rendőregyenruhában csengetne be az emberhez, aztán szépen kirabolná, vagy az árvíz miatt kilakoltatottak házait fosztogatná. A járvány okozta általános káoszt és kétségbeesést használják ki ezek a szélhámosok olyan időszakban, amikor lassan már a hírekben hallottaknak sem hiszünk, mert pár óra múlva változhat a helyzet. Szóval ilyesmire egyszerűen nincs bocsánat.

Ugyanakkor megdöbbentő, mennyien nem tudják, hogy a fertőzötteket nem oltják be, mert rajtuk nem segít a vakcina, ami egyébként ingyenes, azaz senkitől sem kérhetnek pénzt az oltásért. De egy olyan országban, ahol a rendszer lehetővé teszi, hogy a celebek és a spekulánsok soron kívül juthassanak oltáshoz, bármi elképzelhető. Nyilván ebből indultak ki az „unokázóˮ csalók, és ezért járhattak sikerrel jó pár esetben. A rendőrség szerint házhoz mennek a pénzért, de át is lehet utalni nekik, ha az idős hozzátartozónak így kényelmesebb.

A félinformációk és álhírek korában tehát bármit el lehet érni meggyőző dumával. Egyesek például telefonon vagy az interneten árulnak különböző „garantáltan hatékonyˮ Covid elleni csodaszereket, mert jól tudják, hogy a rendőrségnek most nincs ideje ellenőrizni minden honlapot és telefonszámot. Szóval ismételten arra kérjük (főleg idősebb) olvasóinkat: legyenek résen. Ha ilyen telefont kapnak, hívják a rokonokat, és ellenőrizzék, valóban bajba került-e a hozzátartozójuk. Aztán jelentsék fel a csalót a 158-as telefonszámon – ez nagyon fontos, mert enélkül háborítatlanul próbálkozhat tovább.

Az egymást segítő, támogató társadalmi összetartás ugyanis csak szép álom. Elnézést, hogy ezt mondom, de úgy veszem észre, egy év után már mindenki csak magával törődik. Több szociológus is publikált cikkeket arról, hogy nincs úgynevezett közös valóságélmény a pandémiával kapcsolatban, mert mindenki másként értelmezi, azaz kialakítja a saját, külön bejáratú valóságát – attól függően, milyen forrásokból tájékozódik. Az én valóságomban nem történhet meg, hogy pénzt utaljak egy családtagom beoltására. A szomszéd néniről azonban simán el tudom képzelni…

Bevezető

Évek óta cikkezünk az úgynevezett unokázós csalók módszereiről mi is, íratlan szövetségben a többi sajtótermékekkel.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment