Search by category:
Egyéb kategória

Fogalma sincs a tárcának, mi lesz a középiskolai kollégiumokkal

(MTI-felvétel)

A legrosszabb forgatókönyv szerint csak május végén ülnek be a padokba a középiskolások.

Április 26-a a középiskolák nyitásának dátuma – csakis a rózsaszín járásokban. Ám négy járásban, köztük az Érsekújváriban ez alapján már most is nyitva lehetnének. Április utolsó hetére remélhetőleg számos további járásban lesz rózsaszín a helyzet, de az oktatási minisztériumnak még fogalma sincs, mi legyen a kollégiumokkal.

Ezt Branislav Gröhling oktatási miniszter is beismerte mai körútján, melyen néhány közép-szlovákiai iskolát keresett fel.

„A kollégiumok kinyitásának kérdését még meg kell oldania a minisztériumnak. Most az a helyzet, hogy nem nyithatnak ki április 26-án”

– mondta Gröhling. A döntés előtt a kormány járványügyi szakértői stábja is véleményt mond.

Most a középiskolák végzős osztályai járhatnak iskolába: azért engedték őket vissza márciusban, hogy készülhessenek az érettségire, majd egy hét múlva a minisztérium eltörölte az idei érettségiket – egyáltalán nem mellékesen a kormányválság miatt. Gröhling is lemondott, és mivel nem lehetett tudni, mikor lesz új miniszter, új kormány, a bizonytalan helyzet miatt eltörölte az érettségit. Ezért a bizonyítványok átlaga alapján számolják ki a jegyeket.

A többi középiskolás évfolyam sorsa nagyon bizonytalan. Április 26-tól mehetnének iskolába, mint írtuk, a rózsaszín járásokban.
Gröhling ma azt mondta, reméli, hogy május 3-tól az összes középiskola működhet az országosnál kedvezőbb oktatási járványügyi járási szemafor szerint.
Csakhogy május 3-tól kezdődnek a középiskolai felvételik, sok iskola pedig szeretné klasszikus módon lebonyolítani azokat, nyilván a tavalyi tapasztalatok alapján. Akkor egyáltalán nem volt felvételi, csak a bizonyítványok átlaga és a diákversenyek eredménye számított. Így számos helyen az történt, hogy például a gimnáziumoknak felvételi nélkül fel kellett venniük az esetleg gyengébb környékbeli iskolákból jelentkező tiszta egyes diákokat, míg az erősebb városi iskolából az 1,2-es átlagú diáknak is gondot jelentett bejutni.
A jelenlegi terv szerint lesz lehetőségük a klasszikus felvételiztetésre az iskoláknak: kisebb csoportokban vizsgáztatnák a diákokat, ez alatt azonban nem lehetne tanítás az iskolában. Emellett az is kérdés, mennyire húzódnak így el a május első két hetére tervezett felvételik. Emellett azt a néhány diákot is le kell érettségiztetni, aki nem elégedett a bizonyítványai átlagából kiszámított, megajánlott érettségi jeggyel és javítani szeretne, illetve nemcsak a kötelező tantárgyakból, hanem plusz tárgyakból is érettségizni akar.

A középiskolás diákok csak ezek után, leghamarabb május utolsó előtti hetében ülhetnének be a padokba.
Utoljára október végén voltak iskolában.

Fogalma sincs a tárcának, mi lesz a középiskolai kollégiumokkal” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment