Search by category:
Egyéb kategória

Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát

Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát
Mészáros Richárd
2021. 04. 17., szo – 21:33

2021. április 17., szombat – 21:33
Andrej Babiš

Friss ikon
Off

Törzs

Babiš szerint a kiutasítás konkrét oka: erősen megalapozott a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrběticében, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban. Babiš a diplomaták kiutasításról tájékoztatta Miloš Zeman cseh államfőt, aki szerinte teljes mértékben egyetértett az intézkedéssel.

A kiutasított orosz diplomatáknak 48 órájuk van Csehország elhagyására.

Jan Hamáček megbízott cseh külügyminiszter a diplomaták kiutasításáról pedig a prágai orosz nagykövetet értesítette. Hamáček az ügyről tovább tárgyal külföldi partnereivel – jegyezte meg a ČTK hírügynökség.

A dél-morvaországi Vrběticében, egy régi gyártelepen kialakított raktárakban 2014-ben több nagyobb robbanás történt, melyek következtében két személy meghalt, és komoly anyagi károk keletkeztek. Később a Vrběticében tárolt, fel nem robbant lőszert más helyre szállították. A rendőrség a robbanások ügyét szándékos veszélyeztetésként vizsgálta. A robbanások következtében három környékbeli falu több száz lakosát kellett kitelepíteni.

Bevezető

Tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak – közölte Andrej Babiš cseh miniszterelnök szombaton Prágában.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment