Search by category:
Egyéb kategória

Letolt gatyával

Letolt gatyával
Holop Zsolt
2022. 01. 31., h – 17:50

2022. február 1., kedd – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Kezdjük azzal, hogy a Heger-kormánynak nagyon nincs szerencséje a rajta kívül álló eseményekkel és csapásokkal. Nem elég, hogy a koronavírus-járvánnyal kell megküzdeniük, pont egy olyan időszakban kerültek kormányra, amikor ismét megtörni látszik az európai béke. Ez a két probléma egyenként is elég lenne bármilyen felkészült kormánynak, az inkompetensebbek számára pedig valóságos katasztrófát jelent. Utóbbit nem kell elképzelnünk, hiszen napi szinten látjuk.

Fontos kérdésekben zajlik a sumákolás és a lapítás, míg a banális apróságok miatt vérre menő vitákat folytatnak egymással a kormánykoalícióban. Ezzel együtt hihetetlen, hogy Ivan Korčok külügyminiszteren és Boris Kolláron (!) kívül senki nem képes nyíltan a nyilvánosság elé állni, és kimondani, hogy Szlovákia a nyugati szövetségi rendszer része és a jelenlegi helyzetben ennek megfelelően is fog cselekedni, és mindenki, aki mást mond, az megvezeti a népet és az ország lakosainak érdekei ellen cselekszik.

A gyenge és inkompetens vezetés miatt sikerült megosztani a társadalmat egy olyan banális kérdésben, amiről máshol csak egy senki által nem olvasott sajtóhír tudósítana. Robert Fico egy olyan védelmi szerződés ellen szervezett tüntetést, amit még az ő kormánya kezdeményezett. És az emberek követik, sőt szabadságharcosként ünneplik, holott nélküle itt semmilyen, Amerikával való együttműködés nem lenne. Heger kormánya pedig letolt gatyával áll, és meg sem mer nyikkanni néhány száz hőbörgő miatt. Az egyre csökkenő preferenciák bűvöletében észre sem veszi, hogy épp a tehetetlenségével fordítja el magától az embereket és hagyja a fejére nőni a Smer sokszor bukott elnökét.

Ez a hibrid háború lényege: elérni, hogy az emberek a legalapvetőbb kérdésekben se tudjanak egyetérteni és a káoszt kihasználva manőverezni. Oroszország jelenleg megszállva tartja egy szuverén ország területének egy részét és a jelek szerint arra készül, hogy még nagyobb szeletet szakítson ki belőle. Egy normális világban elképzelhetetlen lenne, hogy valaki őket tartsa áldozatnak, most mégis ezt látjuk, mert az oroszok masszív hadjáratot folytatnak az interneten, hogy a valós képet eltorzítsák. Hamis nosztalgia, féligazságok, sokszorosára erősített Amerika-gyűlölet és EU-szkepticizmus burjánzik a ruszofil FB-csoportokban. Szövetségeseik pedig mindenhol vannak, mert minden országban akad egy Fico-féle alak, aki inkább lesz zsebdiktátor egy orosz gyarmaton, mint mellékszereplő (vagy börtöntöltelék) egy szabad országban. Adjunk ehhez egy, a járvány alatt megtépázott társadalmat, mely alapvetően – és nem ok nélkül – bizalmatlan a kormányával szemben, és a siker garantált.

Egy egységes NATO és EU ellen Oroszországnak semmi esélye nem lenne. Heger kormánya azonban épp ezt az egységet gyengíti a habozásával. Úgy tűnik, már mindenki elfelejtette Svätopluk tanmeséjét a vesszőkről, melyeket egyesével könnyű eltörni. Szlovákia ugyanazt csinálja, mint az összes eddigi nagy krízis során: kihasználja a szövetségi rendszerek előnyeit, de amikor a szolidaritásra kerülne sor, vakarózni kezd. Ez volt a 2008-as gazdasági válság során és a 2016-os menekültválságnál is. Márpedig ez az út a pokolba vezet: eljátsszuk a becsületünket, és meg fogjuk kapni a háborút is.

Bevezető

A szlovák politikai elit ismét tökéletesen csődöt mondott egy krízishelyzetben, ezúttal a legközelebbi szövetségeseinek mutatva meg, hogy ilyen barátok mellett nem igazán van szükségük ellenségekre.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Hegedűs Norbert

Read More

Post Comment