Search by category:
Egyéb kategória

Az öregség diagnózis, tehát gyógyítható

Az öregség diagnózis, tehát gyógyítható
Mészáros Richárd
2021. 04. 19., h – 13:06

2021. április 19., hétfő – 14:47
öregedés

Friss ikon
Off

Törzs

Az öregség ellen az ételkiegészítők megfelelő kombinációjával és olyan viselkedéssel lehet harcolni, amely minimalizálja a szaporodó évek okozta kellemetlenségeket, amint azt a University of Waterloo új kutatása igazolja. Komplex matematikai modell segítségével a tudósok rájöttek, mikor legjobb ezeket a kiegészítőket szedni. Minden a kortól függ. Az öregedést gátló készítményeket a fiataloknak éjszaka, az idősebbeknek délután ajánlják a kutatók azért, hogy nagyobb legyen a hatásuk. A kutatók két hatóanyagcsoportot vizsgáltak meg: a nikotinamid mono-nukleotidot és a reszveratrolt, mert ezek az elmúlt években igencsak népszerűek lettek. Kiderült róluk, hogy kedvezően hatnak az anyagcserére és a szervek életképességének meghosszabbítására. A tanulmányt nemrég közölték az iScience folyóiratban.

Napjainkban, de már évtizedek óta is heves vita folyik arról, hogy lehet-e az öregséget betegségnek nevezni. A kutatások döntő többsége ugyanis betegségnek minősíti az öregedést. Már 2015-ben egy nemzetközi tudóscsoport kijelentette: „itt az ideje, hogy a biológiai öregedést betegségnek tekintsük”. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezért lépéseket tett az öregedési folyamat jobb megértéséért.

„Fontos, hogy megváltoztassuk azt a helytelen állítást, hogy az öregedés nem gyógyítható” – mondta Mehrshad Sadria, a Waterloo-i Egyetem applikált matematikai tanszékének doktorandusza. „Jó lenne, ha nem úgy gondolkodnánk, mint 30 évvel ezelőtt. Ha valaki elérte a 70-80 évet, ez nem jelenti azt, hogy letargiásnak és betegesnek kell lennie.” Az öregedés és a különféle súlyos betegségek közötti egyértelmű összefüggés ösztönözhet arra, hogy még jobban megértsük ezt a folyamatot. Ha az öregségre betegségként tekintünk, akkor ez elősegítheti, hogy a különféle, az öregedést fékező gyógymód fejlesztésére pénzt fordítsunk, és támogassuk az ez irányú kutatásokat. Szedhetünk olyan gyógyszereket, amelyek meghosszabbítják életünket és javíthatják egészségünket. Ez a tanulmány az első lépés annak megértése felé, mikor ajánlatos ilyen kiegészítőket szedni.

Az egyetem két professzora kutatások alapján rájött, hogy a fiatal hat órával ébredés után vegye be a nikotinamid mononukleotidot, hogy a legnagyobb hatást érje el, a reszveratrolt pedig inkább éjszaka szedje, az idős ember pedig inkább délután.

„Az étkezés, az alvás és a torna ideje nagymértékben hat a szervezetre, arra, ki hogyan öregszik” – mondta az egyik kutató. Arra is oda kell figyelni, hogy mikor eszünk, s ennek összhangban kellene lennie belső óránkkal, például azzal, hogy nappal vagy éjszaka van-e. Ellenkező esetben feszültség, diszharmónia alakulhat ki a szervezetben.

(vy-ki)

Bevezető

Sokan az élet természetes velejárójának tartják az öregedést. A tudósok szerint azonban betegségről van szó, ami bizonyos kiegészítők szedésével kezelhető. Minden attól függ, hány évesek vagyunk.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment