Search by category:
Egyéb kategória

Az Egészségügyi Minisztérium átértékeli a tesztelési stratégiáját

Az Egészségügyi Minisztérium átértékeli a tesztelési stratégiáját
Hegedűs Norbert
2021. 04. 20., k – 07:20

2021. április 20., kedd – 09:03
koronavírus

Friss ikon
Off

Törzs

„Például a munkáltatók képviselőivel és az oktatásügyi minisztériummal is egyeztetünk arról, hogy hogyan teszteljünk azokon a helyeken, ahol nagyobb számban találkoznak az emberek. A tesztelést a megelőzés hatékony eszközének tartjuk, ha például tünetmentes koronavírus-fertőzötteket szűrünk ki a segítségével, mert miután ezek házi karanténba kerülnek, a vírus nem terjed tovább” – mondta.

Emlékeztetett: az érvényes kormányrendelet és a kormány Járványügyi Bizottságának az ajánlása alapján újabban nem kell teszteltetnie magát azoknak, akiket legalább 14 napja oltottak be az mRNA vakcina második adagjával, vagyis a Pfizer/BioNTech és a Moderna védőoltásával.

Ez azokra is érvényes, akik már legalább négy hete megkapták az AstraZeneca vektor alapú vakcinájának első adagját. A TASR azon kérdésére, hogy az utóbbi vakcina esetében miért mentesülünk az első adag beadása után a teszteltetési kötelezettség alól, Eliášová azt mondta, hogy egy szakmai döntésről van szó, és a kormány Járványügyi Bizottságának az ajánlásáról, amelyet a szakértői konzíliummal is megvitattak.

Azoktól sem fognak tesztet kérni, akik az elmúlt 180 napban átestek a COVID-19 betegségen, és már megkapták az első adag oltóanyagot, és annak beadása óta eltelt legalább 14 nap.       Az Egészségügyi Minisztérium szóvivője azt is elmondta, hogy a védőoltás első adagját 953 328 ember kapta meg eddig, 345 492-nak pedig már a második oltást is beadták.

Bevezető

Az Egészségügyi Minisztérium (MZ) jelenleg a tesztelési stratégia átértékelésén dolgozik. Ezt Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője közölte a TASR-rel. Emlékeztetett: vannak olyan személyek, akiknek újabban már nem kötelező teszteltetni magukat.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment