Search by category:
Egyéb kategória

Heger: A biztonsági tanács kiértékelte az aktuális helyzetet

Heger: A biztonsági tanács kiértékelte az aktuális helyzetet
Hegedűs Norbert
2021. 04. 20., k – 19:42

2021. április 20., kedd – 19:42
Eduard Heger

Friss ikon
Off

Törzs

„A Szlovák Köztársaság hírszerző szolgálatai és biztonsági egységei továbbra is garantálják az ország érdekeinek védelmét és természetesen az állampolgárok biztonságát is” – állapította meg a kormányfő.

A Cseh Köztársaság a prágai orosz nagykövetség 18 olyan munkatársát utasította ki, akiket a titkosszolgálatoknak dolgozó tisztekként azonosítottak. A kiutasítás a vrběticei lőszerraktárakban 2014-ben bekövetkezett robbanásokkal van összefüggésben, amelyekhez valószínűleg orosz ügynököknek is közük volt. Oroszország válaszképpen bejelentette, hogy kiutasítják az országból a moszkvai cseh nagykövetség 20 alkalmazottját.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök hétfőn (április 19.) arról tájékoztatott, hogy a támadás célpontja egy bolgár üzletember áruja volt, az akció tehát nem a Cseh Köztársaság ellen irányult. Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy ügynökök ilyen műveleteket hajtsanak végre egy szuverén állam területén.

Az első vrběticei lőszerraktár 2014. október 16-án, a második ugyanezen év december 3-án robbant fel. Az első robbanás következtében ketten meghaltak. Mindkét raktárt az ostravai Imex Group cég bérelte. Az objektumok helyreállítási költségei több százmillió koronára rúgnak. A cseh rendőrség általános veszélyeztetés bűncselekménye ügyében indított eljárást.

Bevezető

A Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsa kiértékelte a Szlovák Köztársaság aktuális biztonsági helyzetét, és tudomásul vette a titkosszolgálatok által közölt, a külföldi hírszerző szolgálatok aktuális tevékenységéről szóló információkat. Eduard Heger (OĽANO) kormányfő ezt a keddi tanácsülés után jelentette ki, melyet a vrběticei lőszerraktárakban 2014-ben bekövetkezett robbanásokkal kapcsolatos fejleményekre reagálva hívott össze.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment