Search by category:
Egyéb kategória

Hogyan költsünk el a lehető leggyorsabban 9 milliárd eurót?

Hogyan költsünk el a lehető leggyorsabban 9 milliárd eurót?
Molnár Iván
2021. 04. 20., k – 16:33

2021. április 21., szerda – 13:45
Eduard Heger

Friss ikon
Off

Törzs

„Az előző, Robert Fico és Peter Pellegrini vezette kormányok képtelenek voltak időben meríteni az uniós támogatásokat, ezért jelentős összeg, nagyjából 9 milliárd euró maradt fenn a korábbi programozási időszakból” – mondta el Eduard Heger kormányfő, aki szerint az említett összeg hatékony felhasználása érdekében új szabályokat vezetnek be. „Mostantól a kormányüléseken havi rendszerességgel felülvizsgáljuk az uniós pénzek merítését, pontról pontra haladva az egyes programok között” – tette hozzá a kormányfő, aki szerint a cél, hogy az elkövetkező három évben időarányosan évente mintegy 3 milliárd eurót használjanak fel.

A beruházásokért felelős miniszter, Veronika Remišová szerint az előző programozási időszak végére a Szlovákia rendelkezésére álló 15,3 milliárd euróból csak 4,8 milliárd eurót használtak fel, miközben a 2023-ig tartó időszakig még mindig mintegy 8,4 milliárd eurót kellene felhasználnia az országnak, amihez hozzáadódik az EU által folyósított 780 millió eurós válságtámogatás. Hogy a támogatásokat fel tudják használni, Remišová szerint válságmenedzsmentre térnek át, bevezetve egy olyan jelzőlámpát is, amely az egyes programok hatékonyságát jelzi. Remišová szerint az elkövetkező időszakban tovább egyszerűsítenek az uniós támogatások merítésével kapcsolatos szabályokon is, a miniszter ugyanis úgy gondolja, hogy épp a bonyolult szabályok miatt harapózott el a korrupció az uniós pénzek felhasználásánál.

Bevezető
Pozsony |

Az előző kormány hibájából 9 milliárd eurónyi uniós támogatás maradt fenn az előző programozási időszakból, a Heger-kabinet ezért olyan új szabályokkal rukkol elő, amelyektől az uniós pénzek hatékonyabb felhasználását reméli.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment