Search by category:
Egyéb kategória

Lesz elég hely a Kassa megyei magyar tanítási nyelvű középiskolákban

Lesz elég hely a Kassa megyei magyar tanítási nyelvű középiskolákban
Hegedűs Norbert
2021. 04. 20., k – 16:58

2021. április 20., kedd – 17:45
Rastislav Trnka

Friss ikon
Off

Törzs

A megyeelnök szerint úgy tűnhet, hogy több érdeklődő van a magyar tannyelvű középiskolák iránt, konkrétan 301, de 299 tanulót tudnak felvenni az első évfolyamba. Egyelőre azonban nem világos, pontosan hány diák jelentkezett ezekbe a középiskolákba, illetve hogy jelentkeztek-e magyarországi középiskolába is, és hányan fognak közülük valóban a megjelölt középiskolában tanulni. Trnka hétfőn (április 19.) találkozott Simon Zsolttal, a Magyar Fórum elnökével, Pataky Károllyal, a Híd alelnökével, Nagy Györggyel az Összefogás elnökségi tagjával és Furik Csabával a Magyar Közösség Pártja tagjával.

„Bár a magyar pártok képviselői attól tartottak, hogy a magyar tannyelvű középiskolák iránt körülbelül 20 százalékkal nagyobb lesz az érdeklődés, mint ahány diákot fel lehet venni egy bizonyos szakra, ezek az információk nem igazolódtak be. Lesz hely minden magyar nemzetiségű gyerek számára, aki magyar tannyelvű középiskolában akar tanulni” – mondta Trnka.

A Magyar Fórum felvetette, hogy figyelembe kell venni a magyar nemzetiségű diákok számát annak meghatározásakor, hogy hány gyereket lehet felvenni a középiskolák első évfolyamába. A megyei hivatal tájékoztatása szerint a magyar tannyelvű középiskolákban ebben tanévben 339 hely volt, és végül 294 elsős kezdte meg a tanévet. Jelenleg tíz középiskolában folyik magyar nyelvű oktatás a megyében.

„Az első évfolyamok létszámának meghatározásakor elsősorban a diákok érdeklődésére alapozunk. A jövőben igyekezni fogunk jobban figyelembe venni a magyar nemzetiségű lakosság arányát is, hogy ne merüljenek fel kétségek az etnikailag vegyesen lakott területeken lévő iskolákban meghatározott férőhelyeknél sem ” – tette hozzá a megyeelnök.

A Magyar Fórum elnöke üdvözölte a megyeelnök hozzáállását. Simon Zsolt a TASR-nek elmondta, Kassa megyében 9,44 százalék a magyar nemzetiségű lakosok aránya, a magyar iskolákban pedig 5,2 százaléknyi a magyar gyerekek számára fenntartott férőhelyek aránya, ami szerinte nem elég. „Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke megígérte, hogy rendszerszintű változások lesznek a nemzetiségi oktatás terén a középiskolákban, hogy ne ismétlődhessen meg az a helyzet, hogy nincs elég hely a magyar diákok számára. A Magyar Fórum örül annak, hogy sikerült megállapodnunk, és lépéseket tenni a probléma megoldása céljából” – mondta Simon.

Bevezető
Kassa |

Kassa Megye Önkormányzata (KSK) gondoskodik róla, hogy a megyei fenntartású középiskolákban legyen elég hely azoknak a magyar nemzetiségű diákoknak, akik az anyanyelvükön akarnak továbbtanulni – jelentette be Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke a szlovákiai magyar pártok képviselőivel folytatott megbeszélésen.
 

Település / hely
Kassa

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment