Search by category:
Egyéb kategória

Tanárok dicsérete

Tanárok dicsérete
Holop Zsolt
2021. 04. 20., k – 16:54

2021. április 21., szerda – 09:00
TASR

Friss ikon
Off

Törzs

Lelki szempontból ez a járvány is háborús helyzetnek tekinthető, csak most nem az óvóhelyről merészkedünk elő, hanem a saját otthonainkból, és az ellenség láthatatlan.

Nincs légiriadó, nincs figyelmeztetés, hanem az utcán, a boltban, a munkahelyünkön lőnek ránk, golyóálló mellénye pedig még keveseknek van. A tanárokat már beoltották, bár ismerek néhány oltásellenest is közülük, akik nem tervezik ezt – ők aknamezőn sétálnak, de hát mindenki oda megy sétálni, ahová akar.

Nem könnyű a tantermi oktatásra való visszaállás, az egykor természetes napi rutin visszaszerzése. Sokan fél évet töltöttek otthon. Elszoktak attól, hogy időben be kell érni a suliba, hogy most nem lehet úgy puskázni, mint a monitor előtt, hogy „viselkedni” kell. És bizony idegen számukra a közösség is, mert másfajta kommunikációra állt át az agyuk, szélsőséges esetekben még a beszédet is szokniuk kell.

Sajnos sok gyerek problémás családban, esetleg egy agresszorral összezárva töltötte az elmúlt hónapokat. Vagy szüleik elveszítették a munkahelyüket, és a gyerekeknek szembesülniük kellett azzal, hogy ezentúl minden másként lesz – azaz elveszítették maradék biztonságérzetüket is. De rengetegen vannak olyanok is, akik végignézték megfertőződő hozzátartozójuk szenvedését, esetleg elveszítettek egy-két rokont, vagy ők maguk is megfertőződtek.

A tanárok, főleg az osztályfőnökök dolga ezért most kétszeresen is nehéz, mivel a felgyülemlett otthoni traumákat is nekik kell valahogy orvosolni. Nem hinném, hogy mindannyian készek erre, vagy hogy egyáltalán belegondoltak, mi minden zúdulhat rájuk a napokban. És még mindig nem a tananyagról beszélek.

A pedagógus szeme előtt ugyanis „békeidőben” elsősorban a tanterv teljesítésének célja lebeg. A gyereket is, és őt magát is ennek függvényében ismerik el, kategorizálják ebben a szigorú rendszerben. Szóval lesz mit csinálniuk. Arról nem is beszélve, hogy az általános iskolák felső tagozatán a diákok egy részét jelenleg személyesen oktatják, a többiek pedig továbbra is távoktatásban vannak, ami pluszterhet jelent a tanárnak.

A középiskolákban pedig az az abszurd helyzet állt elő ez elmúlt hetekben, hogy a végzős osztályokat berendelték tantermi oktatásra, míg az alsóbb évfolyamokat továbbra is távúton tanítják. Érettségi viszont nem lesz idén, azaz a szaktanároknak olyan diákok figyelmét kell lekötniük, vagy inkább kivívniuk, akik tudják, hogy nem kell érettségizniük. És akik – tisztelet a kivételnek – az utóbbi hónapokban amúgy is eléggé elkanászodtak.

Szóval kicsit sem irigylem a pedagógusokat, sőt, be kell vallanom, titokban hálát adok a sorsnak, amiért annak idején – még a múlt században – egy év után véget vetett középiskolai tanári karrieremnek.

Pályaelhagyó vagyok, olyan ember, aki beleszagolt ebbe a hivatásba, de túl nehéznek találta. Viszont – pont emiatt – mélyen tiszteli mindazokat, akik kitartottak, nem futamodtak meg.

A jövő nemzedék oktatása, nevelése kulcsfontosságú feladat, a tanárok munkája legalább annyi elismerést érdemel, mint az egészségügyi dolgozóké. Mert ők is egy ismeretlen, sosem tapasztalt helyzetben próbálnak helytállni, legjobb tudásukat nyújtva. Kalapot emelek előttük.

Bevezető

Túlzás nélkül mondhatjuk, sosem volt még olyan nehéz dolguk a pedagógusoknak, mint ezekben a napokban. Illetve talán háborúk után, amikor szintén vissza kellett szoktatniuk a gyerekeket az iskolapadba.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment