Search by category:
Egyéb kategória

Cseregyerekek Zuzana Čaputovánál

A Rozumieme.si/Cseregyerek projektben résztvevő gyerekekkel beszélgetett Zuzana Čaputová arról, hogyan találhatjuk meg azt, ami összeköt bennünket, és hogyan tudjuk megérteni és tisztelni azt, amiben különbözünk.
A Cseregyerek projekt összeköti a szlovák és a magyar gyerekeket, akik közösen oldják meg a különböző nyelvi, frazeológiai, zenei vagy kulináris kihívásokat. A kihívások közös megoldása által nemcsak a magyar gyerekek fejlesztik szlováktudásukat, illetve a szlovák gyerekek ismerkednek s magyar nyelvvel, hanem mindenekelőtt közösen tanulnak nyitottságot, empátiát, egyenlőséget és együttműködést.
Čaputová szerint a gyerekekből és a szervezőkből is érezhető volt az őszinte öröm és a lelkesedés a közös ügyért ezért sok sikert kívánt a projeknek a következő évadokhoz. Az elnökasszony szerint ez a kezdeményezés megtestesítik azt az nagyon szükséges igyekezetet, hogy Szlovákiát olyan országgá tegyük, amelyben mindenki jól, teljes értékűnek és otthon érezheti magát.

A civil kezdeményezés a 2017/2018-as tanévben indította a magyar-szlovák cseregyerekprogramot. A szervező csapat tagjai szülők, akiknek a szívügyük a kisebbségi magyar gyermekek boldogulása és a társadalmunkban meglévő előítéletek lerombolása. Az első évadba 8 család összesen 10 gyermeke kapcsolódott be. 5 magyar gyermek és 5 fogadó szlovák gyermek. A kezdeményezés célja, hogy a magyar anyanyelvű gyermekeknél megszűnjön az idegen nyelvtől való félelem, és ezáltal a felnövő generációk nyitottabbá és magabiztosabbá váljanak, valamint, hogy megdöntésre kerüljenek a szlovák gyermekekben és szülőkben élő előítéletek. A program iskolákra való kiterjesztésének köszönhetően nemcsak a fogadó család szerez személyes tapasztalatot a kisebbségi létről és a nyelvtanulás folyamatáról, hanem az osztály többi tanulója is. Az alapötletet az adta, hogy a 19. és a 20. században Közép-Európában a cseregyerekmódszer nagyon elterjedt és jól bevált nyelvtanulási stratégia volt, amely bizalmi alapon működött a családok között. A fogadó család úgy bánt a vendég gyermekkel, ahogy ő szerette volna, hogy a saját gyermekével bánjanak. Jókai Mór is említést tesz róla az egyik regényében. Hasonló típusú csere alapon működő programok jelenleg is nagy népszerűségnek örvendenek Nyugat-Európában. Ilyen elven működik például az Erasmus Plus program, amely keretén belül az Európai Unió gimnazistái látogatják egymást, így fejlesztik gyakorlati nyelvtudásukat, továbbá megismerik, hogyan gondolkodnak és működnek más kultúrák, családok és iskolák.

Hogyan működik?

A cseregyerekprogramban szlovákiai magyar gyermekeknek lehetőségük nyílt két hetet szlovák családnál tölteni és a vendéglátó gyermek osztályában szlovák iskolát látogatni, cserébe (fakultatív megegyezés alapján) a nyári szünetben vendégül látták a szlovák gyermeket. A magyar és a szlovák gyerekpárok kiválasztásánál a fő szempont az életkor és a közös érdeklődési kör. Így biztosítja a program a lehető legjobb feltételeket a kezdeti akadályok leküzdésére.

Cseregyerekek Zuzana Čaputovánál” című cikkünk a #site_linkoldalon jelent meg.

Post Comment