Search by category:
Egyéb kategória

Félmilliónál is több intő a kormánynak

Félmilliónál is több intő a kormánynak
Hegedűs Norbert
2021. 04. 26., h – 07:50

2021. április 26., hétfő – 11:00
eduard heger

Friss ikon
Off

Törzs

Robert Fico és Peter Pelegrini (külön-külön) diadalittasan jelentette be, hogy aktivistáik a törvényben előírt 350 ezer helyett csaknem 600 ezer aláírást gyűjtöttek össze a népszavazás kiírása érdekében. Ez a rengeteg aláírás három hónap alatt gyűlt össze, ami mindenképpen figyelmet érdemel. Híven tükrözi a társadalmi elégedetlenség mértékét, amely elsősorban Igor Matovič egyéves ámokfutásának mindannyiunkat sújtó következménye. Pedig tavaly, a február végi választáson ő kapta a legtöbb preferenciaszavazatot, pártja, az OĽaNO pedig nagy fölénnyel nyert. Erre a tényre hivatkozva a legnépesebb parlamenti frakció néhány józanul mérlegelő képviselőt kivéve körömszakadtáig védte a volt kormányfőt. Merthogy ő a korrupció és a maffiózók elleni harc bajnoka.

Ami legfeljebb féligazság. Ennél sokkal időszerűbb a néhány héttel ezelőtti közvélemény-kutatások eredménye, mely szerint a lakosság több mint 80 százaléka már nem bízott az akkor még regnáló miniszterelnökben, pártjának támogatottsága is nagyot zuhant, miután sok ezer csalódott ember hagyta el a szavazótábort.

Másokhoz hasonlóan ők is belefáradtak a kormány kapkodásába, dühítette őket Matovič kiszámíthatatlansága, hónapokig tartó szájkaratéja Richard Sulíkkal. Miként az önsajnáltatása, különböző összeesküvéselméletekbe és kitalációkba kapaszkodó vergődése. Matovič hol a szlovákiai járványhelyzet megmentőjeként tetszelgett, hol pedig hetekre kivonult a közéletből. Szerencsénkre az egészségügyi dolgozók áldozatkészségének és a különböző szintű önkormányzatok szervezőmunkájának köszönhetően nem fulladt teljes káoszba a koronavírus elleni küzdelem. Nem csoda, hogy sok önkéntes százával vitte az aláírásokkal teli petíciós íveket a két ellenzéki párt székházába, ahonnan alighanem tehertaxival szállítják majd a Grassalkovich-palotába.

Mégsem valószínű, hogy az államfő rövidesen kihirdeti a népszavazás időpontját. Előzőleg minden bizonnyal a kassai Alkotmánybíróságtól kér állásfoglalást. Ugyanis neves szlovák alkotmányjogászok is vitatkoznak azon, vajon a közvetlen demokrácia egyik eszközét jelentő referendum nem sérti-e a közvetlen demokráciára épülő képviselői rendszer elveit, hiszen a honatyák négy évre kaptak megbízatást, amelynek lerövidítése parlamenti határozat hiányában alapvető emberi jogaikat sértheti. Mások szerint viszont a mandátumot a választópolgároktól kapták, akiknek kellő indokkal joguk van idő előtt visszavonni azt. Éppen egy eredményes népszavazással. Sajnos, a szlovákiai alaptörvény erre a vitára nem ad egyértelmű választ, ezért csak a taláros testület várható határozata döntheti el a vitát. Ha zöld utat kapna az ellenzéki terv, akkor is rögös út vezetne a sikerükig. Ugyanis nálunk a népszavazás csak akkor lehet eredményes, ha azon a választásra jogosult polgárok több mint ötven százaléka részt vesz, s a többség támogatná a jelenlegi kormány leváltását. Idáig csupán egyetlenegy, az uniós csatlakozásunkról döntő, 2003-as referendum volt eredményes, a részvételi arány 52,15 százalék volt, igennel pedig 92,46 százalék szavazott.

Eduard Heger kormányfő szerint a népszavazás sikere valóságos katasztrófát jelentene az országnak. Pellegrini és Fico visszatérésével újra dáridózásba kezdenének az embereik, ami valóban reális veszély. Főleg akkor, ha a miniszterelnök nem intőként értékeli a félmilliónál is jóval több aláírást, és nem okul azonnal elődje súlyos hibáiból.

Bevezető

Megtette az első lépést az előrehozott parlamenti választásról szóló népszavazás érdekében az ellenzék.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szilvássy József

Read More

Post Comment