Search by category:
Egyéb kategória

Macron aggodalmát fejezte ki Putyinnak Navalnij egészségi állapota miatt

Macron aggodalmát fejezte ki Putyinnak Navalnij egészségi állapota miatt
Mészáros Richárd
2021. 04. 27., k – 00:05

2021. április 27., kedd – 07:15
Emmanuel Macron

Friss ikon
Off

Törzs

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus pénteken bejelentette, hogy abbahagyja az éhségsztrájkot, amelyet három héttel korábban a fogvatartási körülményei elleni tiltakozásul kezdett.

Az elítélt politikus március 31-én kezdett éhségsztrájkot a börtönben, mert kifogásolta, hogy nem engedtek be hozzá olyan orvosokat, akikben megbízik, és álláspontja szerint nem részesült megfelelő orvosi ellátásban. Csütörtökön vált ismertté, hogy kedden egy vlagyimiri polgári kórházban több szakorvos – idegsebész, nefrológus (veseszakértő) és neurológus – is megvizsgálta.

Leleteit eljuttatták a kezelőorvosaihoz, akik csütörtökön a Mediazona ellenzéki portálon közzétett közös felhívásban arra kérték Navalnijt, hogy fogadja el a kompromisszumot, és haladéktalanul fejezze be az éhségsztrájkot, amely károsíthatja az egészségét, és a halálát is okozhatja.

Hétfőn egy moszkvai bíróság felfüggesztette az ellenzéki politikus által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) és az úgynevezett regionális Navalnij-törzsek működését.

A felfüggesztés a szervezetek ellen szélsőségesség címén indított kereset elbírálásáig érvényes.

Emmanuel Macron az „Oroszország által kiutasított európai diplomaták miatt kifejezte Franciaország szolidaritását európai partnereinek” – hangsúlyozta az Elysée-palota.

Az elmúlt hetekben az európai országok és Oroszország kölcsönösen sorozatosan utasítottak ki diplomatákat. Hétfőn az orosz külügyminisztérium az olasz katonai attasé helyettesét, a haditengerészeti attasét nyilvánította nemkívánatos személynek. A lépést Moszkva ellenintézkedésnek minősítette az olasz hatóságoknak a római orosz katonai attaséval szemben meghozott „barátságtalan” és „indokolatlan” intézkedéseire. Csehország korábban 18, hírszerzéssel megvádolt orosz diplomatát utasított ki korábban, amire válaszul Moszkva is húsz cseh diplomatát szólított fel távozásra, amire válaszul több európai ország is bejelentett kiutasításokat, kifejezve a szolidaritást Csehországgal.

A telefonbeszélgetés során a francia elnök azt kérte orosz kollegájáról, hogy „jóhiszeműen és tartósan kötelezze el magát az Ukrajnával való feszültség csökkentésében, az ukrán határ közelébe hozott nehézfegyverzet és csapatok teljes kivonásával, a tűzszünet egyértelmű megerősítésével és a párbeszéd hiteles újraindításával” – jelezte a francia elnöki hivatal.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken jelentette be, hogy megkezdődött a Krímbe hadgyakorlatra átdobott katonai erők kivonása.

Bevezető

Emmanuel Macron francia államfő „súlyos aggodalmának” adott hangot a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egészségi állapota miatt, és az „alapjogok tiszteletben tartására” kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt telefonbeszélgetésükön – közölte hétfőn a francia elnöki hivatal. A tájékoztatás szerint a megbeszélésen a francia elnök szolidaritását fejezte ki európai partnereinek a Moszkva által kiutasított európai diplomaták ügyében.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment