Search by category:
Egyéb kategória

Vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy ki fizette Boris Johnson rezidenciájának felújítását

Vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy ki fizette Boris Johnson rezidenciájának felújítását
Mészáros Richárd
2021. 04. 27., k – 00:13

2021. április 27., kedd – 08:30
Boris Johnson

Friss ikon
Off

Törzs

A fokozatosan belpolitikai botránnyá szélesedő ügy közvetlen előzményeként Johnson egykori főtanácsadója, Dominic Cummings – aki belső hatalmi viszálykodások után, 2020 végén haraggal távozott tisztségéből – a hétvégén azzal vádolta meg volt főnökét, hogy titkos adományokból finanszíroztatta a Downing Street 11. szám alatti kormányfői rezidencia tatarozását.

A brit miniszterelnökök hivatala hagyományosan a Downing Street 10. alatt van, és korábban itt volt a kormányfők hivatali lakása is. A miniszterelnöki lakás ugyanakkor évek óta a közvetlen szomszédban, a 11-es számú épületben van, a pénzügyminiszterek volt rezidenciáján, amely jóval tágasabb a Downing Street 10. hivatali helyiségei feletti lakásnál.

Cummings vádjai szerint a 11-es szám alatti rezidenciát újíttatta fel Johnson be nem jelentett adományokból, ami a brit kormányzati protokoll alapján komoly szabálysértés lenne.

Boris Johnson hétfőn határozottan cáfolta volt főtanácsadója állítását, kijelentve, hogy még a felújításra szabályosan járó állami juttatást sem vette igénybe, hanem saját zsebből fizette a rezidencia rendbehozatalát.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt hétfőn a brit választási bizottságot szólította fel az ügy kivizsgálására. Ennek a testületnek a hatáskörébe tartozik a politikusoknak és a pártoknak juttatott adományok szabályosságának ellenőrzése.

Simon Case, a brit kormány munkáját összehangoló, miniszteri beosztású kabinetvezető – e minőségében a legmagasabb rangú brit közigazgatási tisztviselő – azonban hétfő este a londoni alsóházban közölte: Boris Johnson őt kérte fel az ügy kivizsgálására. Case közölte: a kormányfő kérésének eleget téve megvizsgálja, hogy a felújítási munkák „milyen körülmények között zajlottak”.

Arra a képviselői kérdésre, hogy tudomása szerint Johnson felhasznált-e be nem jelentett magánadományokat rezidenciájának felújítására, Simon Case azt mondta, hogy erről nincsenek közvetlen értesülései, de néhány héten belül végére jár az ügynek.

Hétfőn kipattant egy másik botrány is, miután először a Daily Mail című konzervatív brit tömeglap, majd a BBC közszolgálati médiatársaság is olyan értesülést közölt meg nem nevezett kormányközeli forrásokból, hogy a koronavírus-járvány megfékezését célzó tavaly őszi korlátozásokat Johnson csak nagyon vonakodva volt hajlandó elrendelni, és egy szűk körű, de annál indulatosabb megbeszélésen állítólag azt mondta, hogy „inkább álljanak ezrével hegyekben a holttestek”, de ő nem vezet be újabb zárlatot.

A kormányfő és a Downing Street, valamint több kabinetminiszter hétfőn egyöntetűen és határozottan cáfolta, hogy ilyesmi elhangzott volna.

Bevezető

Vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy ki fizette Boris Johnson brit miniszterelnök londoni hivatali rezidenciájának felújítási költségeit.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment