Search by category:
Egyéb kategória

Fél év alatt csaknem megduplázódott az oltás iránt érdeklődők száma Szlovákiában

Fél év alatt csaknem megduplázódott az oltás iránt érdeklődők száma Szlovákiában
Mészáros Richárd
2021. 04. 27., k – 16:13

2021. április 27., kedd – 16:16
koroanvírus-vakcina

Friss ikon
Off

Törzs

A felmérést a Globsec társaság végezte el tíz közép-kelet-európai országban (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária, Románia, Ausztria, Litvánia, Lettország, Észtország). A közvélemény-kutatásba országonként ezer válaszadót vontak be.

A térség országaival összehasonlítva Szlovákiában igen magas az oltakozási hajlandóság. A válaszadók 30 százaléka ugyanakkor továbbra sem oltatná be magát, vagy még nem döntötte el, hogy felveszi-e a vakcinát.

Az oltás iránt érdeklődők 69 százaléka a nyugati, illetve az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat részesítené előnyben. 25 százaléknyian választanák a Szputnyik V vakcinát, ez az arány az összlakosság 15 százalékának felel meg. A vizsgált országok közül Szlovákiában érdeklődnek a legtöbben a nem regisztrált orosz védőoltás iránt. Csehországban a megkérdezettek 57 százaléka oltatná be magát, a Szputnyikot pedig csak az oltás iránt érdeklődők 5 százaléka választaná.

Az oltási hajlandóságot a felmérés szerint jelentősen befolyásolja az életkor és a végzettség. Szlovákiában az egyetemi végzettségűek körében 12 százalékkal magasabb az oltakozási hajlandóság, mint az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében. „Ha ki akarjuk építeni a társadalmi immunitást, erős tájékoztató kampányra van szükség, amely minden szociodemográfiai csoportra, így a marginalizálódott csoportokra is kiterjed” – figyelmeztetett Katarína Klingová, a Globsec elemzője. Az oltás iránt nagyobb érdeklődést mutatnak az idősebbek. A 18-24 éves korosztályhoz tartozó válaszadók 54 százaléka oltatná be magát, ez az arány 22 százalékponttal alacsonyabb a nyugdíjas korcsoport oltakozási kedvétől.

Bevezető
Pozsony |

Pár hónapon belül valószínűleg tízből hét szlovákiai lakos már be lesz oltva a Covid-19 betegség ellen. Az összlakosság 61 százaléka tervezi beoltatni magát. Tavaly októberben ez az arány még csak 36 százalék volt, azóta az oltás iránt érdeklődők száma csaknem megduplázódott – derül ki a Globsec Vaccination Trends nevű márciusi felmérésből.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment