Search by category:
Egyéb kategória

Heger: A vakcina elosztásánál figyelembe kell venni a beoltottság arányát

Heger: A vakcina elosztásánál figyelembe kell venni a beoltottság arányát
Mészáros Richárd
2021. 04. 27., k – 17:35

2021. április 27., kedd – 17:40
Eduard Heger

Friss ikon
Off

Törzs

Heger szerint az oltás kezdetén jól működött az oltóanyagok közös európai rendelési rendszere. Az Európai Bizottság segített a lehető legtöbbet kihozni a rendszerből. „Ma, amikor azt látjuk, hogy különbségek vannak az egyes országok lakosainak beoltottsági aránya között, meg kell vizsgálnunk az elosztást, ezzel a javaslattal jöttünk Szlovákiából” – mondta Heger. Hozzátette, az egységes piac szempontjából fontos, hogy a tagállamok közösen lépjenek fel a kollektív immunitás eléréséért. Heger szerint Szlovákia ezzel a javaslattal jelezte, hogy aktív országa az uniónak, és keresi a megoldásokat.

A miniszterelnök elmondta, az EB elnöke meghallgatta Szlovákia az oltóanyagok elosztásával kapcsolatos javaslatát. „Az elnök asszony az álláspontok tiszteletben tartását, a vélemények meghallgatását és a közös megoldáskeresést szorgalmazta” – mondta.

Az EU nyitott és egységes piac, az embereknek joguk van itt a szabad mozgáshoz – mondta Heger. „Ezért fontos, hogy a beoltottsági arány hasonló legyen a tagállamokban” – mutatott rá.

A miniszterelnök és Ursula von der Leyen az orosz Szputnyik V vakcináról is tárgyalt. Heger azt mondta, a Szputnyik V megvásárlása a Szlovákiában uralkodó rossz járványügyi helyzetből következett, mert a vakcinák nem érkeztek olyan mennyiségben, amennyire az országnak akkor szüksége volt. „Ebben a szellemben értékelték a lépéseinket” – mondta.

A miniszterelnök kedden találkozott Valdis Dombrovskisszal, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökével, Paolo Gentiloni uniós gazdaságért felelős biztossal és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. Heger délután találkozik Brüsszelben Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) elnökével, David Sassolival, az Európai Parlament (EP) elnökével és Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával is.

Bevezető
Pozsony |

A Covid-19 elleni vakcinák elosztásakor az Európai Uniónak figyelembe kellene vennie az adott ország lakosságának beoltottsági arányát. Az elosztásnál szem előtt kell tartani azt is, hogy mennyi vakcina áll az országok rendelkezésére – mondta Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság (EB) elnökével folytatott megbeszélés után.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment