Search by category:
Egyéb kategória

Elállt a telekeladástól az önkormányzat

Elállt a telekeladástól az önkormányzat
Vataščin Péter
2021. 04. 28., sze – 12:42

2021. április 28., szerda – 14:16
Komárom

Friss ikon
Off

Törzs

Mint ismeretes, februárban a város megvételre kínálta a „piramis“ elnevezésű irodaépület melletti, közel 1500 négyzetméteres füves területet, mivel egy befektető jelezte, négyszintes, mélygarázzsal rendelkező irodaházat húzna fel a telken. Ezt követően lakossági petíció indult a beruházási szándék ellen, amely azóta másik két építkezési tervvel együtt komoly indulatokat szított Komáromban.

Keszegh Béla polgármester az ülés elején jelezte, napirendre tűzték az ügyet, s ha a képviselők megszavazzák, a terület eladására vonatkozó mindkét határozatot eltörlik – amelyből adódóan pedig leállítják az eladási folyamatot. Még a vonatkozó napirendi pont előtt, a lakossági hozzászólások között fejtett ki véleményét Beke Vince vállalkozó, aki egyben a petíciós bizottság elnöke is. Eredetileg még a versenytárgyalás lezárása előtt kérvényezni akarta egy rendkívüli testületi ülés összehívását az ügyben, egyúttal előadta, az 1697 aláíró követeli az eladási szándék megszüntetését az önkormányzat részéről és a zöldterületté való átminősítést is a beépíthetőség lehetőségének kizárásával.

Beépítési terv?

A képviselők mintegy háromnegyed órán át tárgyaltak az ügyről. Maga a polgármester és több képviselő is utalt arra, hogy a beruházási szándék nagy tiltakozással találkozott, s hogy ezt figyelembe kellett venniük. Keszegh Béla azt is elmondta, „nem volt szerencsés“, hogy egyszerre két érvényes határozat vonatkozott az adott területre.

Az eset kapcsán korábban és az ülésen is több képviselő felvetette, ki kéne dolgozni egy koncepciót a városi telkek hasznosíthatóságáról, egyúttal pedig az önkormányzat igényeit kéne előtérbe tolni a hasonló ügyekben. „Nekünk, a testületnek kéne meghatározni – persze szakemberek segítségével – hogy hol, mi épüljön, megkérdezve az adott városrész polgárait is, s utána meghirdetni“ – fogalmazott Andruskó Imre. Tárnok Magda bizonyos területeket eleve zölddé nyilvánítana a területrendezési tervben, s szerinte ennek figyelembevételével tudnának dönteni a beruházásokat tervező vállalkozók is. Keszegh Margit egyenesen úgy fogalmazott „a városi vagyonról szóló leltárt“ kéne készíteni, amelyben meg lehetne jelölni a beépíthető területeket, majd ehhez készítenének egy beépítési tervet.

A Kertész utcai beruházási terv kapcsán a tiltakozók egyik állandó érve az volt, hogy a Kertész, a Petőfi és a Megyercsi utcák által bezárt terület számos urbanisztikai és közlekedésügyi gonddal küzd. Ezekre a felvetésekre is reflektálva Keszegh Béla elmondta, számos hirdető és parkolási tábla is eltűnt vagy hamarosan elkerül a környékről.

A korábbi határozatok eltörlését végül 22 igen és egy tartózkodás mellett szavazta meg a testület.

Támogatás és teraszok

A képviselő-testület 10 ezer eurós támogatást szavazott meg a komáromi Rieker UJS Röplabdaklubnak, amelyet az egy mikrobusz vásárlására fog fordítani. A támogatás célirányos, maga a csapat kérvényezte. A napirendi pont kapcsán minden hozzászóló hangsúlyozta, a egyetemi férfi-röplabdacsapatnak az extraliga megnyerésével országos bajnok lett, a klub pedig emellett a helyi tehetséges felnevelésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

Az ülésen döntöttek a nyári teraszok hosszú távú engedélyeztetéséről is. 18 vállalkozás számára tették lehetővé hosszú távra, ingyenesen, de szigorú minőségi és városképi feltételek biztosítása mellett a nyári teraszok üzemeltetését. Ezen felül a képviselők jóváhagyták három cégnek a beépített, nem mozdítható teraszok egész éves, havi bérleti díj megfizetése melletti fenntartását is.

Bevezető
Komárom |

A komáromi képviselő-testület 52. rendkívüli ülésén megszüntették a Kertész utcai telek eladására vonatkozó határozatokat – egyúttal több képviselő is egyetértett abban, hogy ki kéne dolgozni egy koncepciót a város telkeinek felhasználási módjairól.

Település / hely
Komárom

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment