Search by category:
Egyéb kategória

Új igazgatója van a titkosszolgálatnak

Új igazgatója van a titkosszolgálatnak
Czímer Gábor
2021. 05. 06., cs – 16:09

2021. május 6., csütörtök – 16:17
Michal Aláč több mint tíz éve teljesít szolgálatot az SIS-nél⋌(TASR-felvétel)

Friss ikon
Off

Törzs

A köztársasági elnök szerint az SIS új igazgatójának egyik legfontosabb feladata megerősíteni a polgári titkosszolgálat vezetésébe vetett közbizalmat, valamint bizonyítani a külföldi partnerek és szövetségesek előtt, hogy az SIS úgy jár el, mint egy demokratikus jogállam titkosszolgálata. Az államfő méltatta Aláč szakmai hírnevét és hírszerzési tapasztalatait. Čaputová kiemelte, ahogy minden állami szerv, úgy az SIS feladata is tájékoztatni a nyilvánosságot, és megosztani azokat az információkat, amelyeket a vonatkozó jogszabály lehetővé tesz. 

Meggyőző bemutatkozás
Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes még korábban úgy nyilatkozott, azt várja az új igazgatótól, hogy mélyreható reformot hajt végre és helyreállítja a külföldi partnereknek a szlovák intézménybe vetett bizalmát. Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter pedig arról beszélt, semmilyen kifogásról nem tud, amely Aláč kinevezését akadályozná. Richard Sulík, az SaS kormánypárt vezetője ugyan korábban nem ismerte Aláčot, de a koalíciós tanácson való bemutatkozása meggyőzte őt arról, hogy alkalmas a tisztségre.

Az ellenzék szerint
Az ellenzéki Smer vezetője, Robert Fico tiszteletben tartja, hogy az SIS élére Aláč kerül. „Tiszteletben tartom azt a modellt, hogy ebben az esetben a jelölt nem a legerősebb kormánypártból jön” – mondta Fico arra utalva, hogy Aláčot a Sme rodina jelölte, míg korábban az SIS vezetőjére mindig a legerősebb kormánypárt tett javaslatot, ami jelenleg az OĽaNO.

A Peter Pellegrini vezette Hlas Aláčcsal kapcsolatban azt közölte, bíznak benne, hogy az új igazgató ellen tud tartani a politikai nyomásnak. „Egy teljesen elfogadhatatlan helyzetben lép a tisztségbe, akkor amikor a szolgálat előző igazgatója és igazgatóhelyettese vizsgálati fogságban van. A Hlas ezért bízik benne, hogy az új igazgató, aki évek óta az SIS munkatársa, kizárólag professzionálisan áll majd a kötelességeihez, stabilizálja az SIS-t, de főleg ellenáll majd minden a személyére nehezedő politikai nyomásnak” – idézi párt közleménye Pellegrinit. 

Az SIS igazgatóját az államfő nevezi ki és hívja vissza a kormány javaslatára. Aláč a Sme rodina által jelölt Vladimír Pčolinský helyét veszi át, aki azután kérvényezte a felmentését, hogy büntetőeljárás indult ellene korrupció ügyében. Pčolinský jelenleg vizsgálati fogságban van.

Kicsoda valójában Aláč?
Az SIS új igazgatója 1985. március 1-jén született Gyetván. Az önéletrajza szerint a Nagyszombati Egyetemen és a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetemen tanult büntetőjogot. Több mint tíz éve az SIS-nél teljesít szolgálatot, ahol 2020 decemberétől igazgatóhelyettes is volt. A Szerencsejáték-felügyeleti és Koordinációs Hivatal ellenőrző tanácsában is dolgozik.

Radovan Bránik titkosszolgálatokkal, szélsőségesekkel, biztonsági kérdésekkel foglalkozó újságíró lapunknak elmondta, információi szerint Aláč a Tactical Combat Academy (TCA) nevű magáncég által szervezett és magánszemélyeknek is nyújtott képzések vezetője volt. „Ezek célja az volt, hogy miként lehet beazonosítani a titkosszolgálatok tevékenységét, például azt, ha valakit megfigyelnek” – mondta Bránik.

Az újságíró arról beszélt, hogy az említett magáncég mögött Martin Pčolinský áll, aki a vizsgálati fogságban lévő Vladimír Pčolinský testvére. Bránik kiemelte, etikai problémát lát abban, hogy Aláč a TCA-n képzéseket tartott, miközben az SIS-nél dolgozott. „Ha bármilyen titkosszolgálati képzést nyújt magánszemélyeknek, az szerintem élesen szembemegy az SIS tagjainak esküjével” – mondta Bránik. Hozzátette, a TCA tevékenységébe tartozik még például a magánszemélyeknek a fegyvertartási vizsgára való felkészítése is.

Bevezető
Pozsony |

Zuzana Čaputová államfő csütörtökön kinevezte a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) élére Michal Aláčot, aki a Sme rodina jelöltjeként közel áll a párthoz.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment