Search by category:
Egyéb kategória

Heger: A világjárvány után egy más Európa vár bennünket

Heger: A világjárvány után egy más Európa vár bennünket
Mészáros Richárd
2021. 05. 07., p – 19:32

2021. május 7., péntek – 19:45
Friss ikon
Off

Törzs

Ebben a félévben Portugália tölti be az Európai Tanács soros elnökséget, így pénteken és szombaton Portóban tartják meg az uniós csúcstalálkozót, mely során elsősorban a világjárvány okozta szociális kihívásokra összpontosítanak. A tagországok állam-, illetve kormányfői a 2019–2024-es időszakra kidolgozott szociális jogok európai pillére tervezet uniós és nemzeti szintű végrehajtásáról tárgyalnak. Az Európai Bizottság májusban előterjesztett cselekvési terve többek között a foglalkoztatással és szociális védelemmel kapcsolatos fő célokat foglalja össze, melyek elérését az EU 2030-ra tűzte ki. A három fő prioritás között szerepel a legalább 78%-os foglalkoztatottsági arány elérése az unióban, évi minimum 60%-os részvételi arány biztosítása a képzésekben a felnőttek körében, illetve a társadalmi kirekesztés vagy szegénység által veszélyeztetett személyek száma csökkentése legalább 15 millió fővel. A gyerekek esetében azt szeretnék elérni, legalább 5 millióval kevesebb kiskorú éljen szegénységben.

Heger a kormánygép landolását követően elsőként a visegrádi országok képviselőivel folytatott tárgyalásokat, ahol a szomszédos országok kormányfői egyeztették a térségünk számára legfontosabb pontokat. „Beszéltünk az uniós oltási igazolványról is, mivel olyan témáról van szó, amely mindnyájunk érdeke” – mondta Heger.

A vendégeket Ana Mendes Godinho munkaügyért, szolidaritásért és szociális biztonságért felelős portugál miniszter üdvözölte az épületben. A találkozót ezután hivatalosan Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és António Costa, portugál miniszterelnök nyitották meg.

Péntek délután párhuzamosan három témáról tárgyaltak, Heger a Készségek és Innováció címet viselő panelben ismertette Szlovákia álláspontját ezen a területen. A Guy Ryder, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) vezérigazgatója a munka és foglalkoztatottság kérdésével kapcsolatban intézett beszédet a jelenlévő politikusokhoz.

Stefan Löftven, svéd kormányfő kiemelte, a portói elnökség egyik fő üzenete a nemi egyenlőtlenség kiküszöbölése, hangsúlyozta, a munkaerőpiacnak nyitottnak kell lenni, tekintet nélkül a dolgozók a nemére. Szerinte ez nemcsak Svédország érdeke, hanem az egész kontinensé. A Reuters információi szerint a társadalmi kohézió előmozdításáról szóló EU-s nyilatkozat szövege Magyarország és Lengyelország nyomására megváltozott – konkrétan a „nemek közötti egyenlőség” kifejezés használata ellen lépett fel a két visegrádi ország vezetője. A hírügynökség szerint a „nemi egyenlőség” helyett a „nemek közötti különbségek előmozdítása” megfogalmazás mellett maradhatnak az uniós vezetők. Az EUobserver arról számolt be, a portói deklaráció szövegéből kihagyták a nemek közötti egyenlőséget, helyette az EU-s dokumentumokra jellemző általános nyelvezet maradt – „egyenlőség és méltányosság minden egyén számára”. A zárónyilatkozat elfogadására azonban csak esti órákban kerül sor.

Heger pénteken délután rövid sajtótájékoztatót tartott az őt Portóba kísérő szlovákiai újságíróknak, ahol elmondta, ez a téma szerinte Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter hatáskörébe tartozik. „Számunkra az a fontos, hogy a nők és férfiak közötti egyenlőséget elérjük minden téren, hogy semmilyen különbség ne legyen a munkát vagy akár bérezést illetően” – válaszolta Heger. Hangsúlyozta, az országok képviselői tudatosítják, hogy a világjárvány után egy más Európa vár bennünket. „Fontos, hogy reagálni tudjunk az aktuális kihívásokra, legyen az a klímaváltozás vagy a digitalizáció. Ezért a mai találkozó során sokat beszélünk a készségekről. Olyan készségekkel kell ellátnunk az embereket, hogy azok a munkaerőpiacon is érvényesíthetők legyenek” – folytatta. Úgy véli, Szlovákia számára fontos, hogy elmozduljon az innovációk és a nagyobb hozzáadott értéket jelentő munkavégzés felé, ami a megfelelő készségek megszerzése nélkül nem lehetséges. Kiemelte, a helyreállítási terv és a reformok is nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra, hogy a munkaerőpiacra jól felkészült, minden szükséges készséggel ellátott emberek tudjanak belépni. Ezeket a készségeket azonban szerinte folyamatosan fejleszteni kell, így nem elhanyagolható az egész életen át tartó tanulás kérdése sem.

Bevezető
Porto |

Az uniós vezetők hétvégén az Európai Tanács nem hivatalos ülésén a koronavírus-járvány okozta szociális kérdéseket vitatják meg. A magas szintű konferencián részt vesz Eduard Heger (OĽaNO) szlovák kormányfő is.

Település / hely
Porto

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment