Search by category:
Egyéb kategória

Magyar világzene a nappalinkban

Magyar világzene a nappalinkban
Juhász Katalin
2021. 05. 07., p – 09:58

2021. május 7., péntek – 11:00
Friss ikon
Off

Törzs

A Bartók Tavasz keretében zajló fesztivál szervezői idén az első pillanattól online eseményként tervezték a Budapest Ritmót, és újfajta élményt kínálnak. A kiválasztott zenekarok „kaptak” egy-egy rendezőt, akik saját elképzeléseiket valósíthatták meg. Ezek tehát se nem videóklipek, se nem online koncertek, hanem valahol a kettő között mozognak. Maguk a helyszínek is érdekesek, hogy a zene mellett a környezet is hangsúlyos legyen. 

Mivel külföldi fellépőket idén értelemszerűen nem hívhattak, május 10–12. között a magyar tehetségeké a terep. Ez egyrészt azért fontos, mert manapság, amikor az egész világ kultúrája elérhető egy-két kattintással, növekszik a helyi értékek jelentősége. Másrészt a fesztivál egyik célja felhívni a külföldi szakma figyelmét a világzene legtehetségesebb magyar előadóira. A koncertfilmek a Budapest Ritmo Facebook-oldalán a világ bármely pontjáról ingyenesen elérhetők lesznek, csakúgy, mint az Akváriumban felvett hagyományos koncertek. De nézzük, mi mindenre számíthatunk. 

Az első koncert hétfőn 18.30-kor kezdődik a Tárkány Művek főszereplésével, akiknek zenéje magába olvasztja a dzsessz, beat és pop azon áramlatait, melyek már korábban is összefonódva fejlődtek együtt. A zenekar motorja Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész és dalszerző, a hangzás a népi vonós bandákat idézi, de a gitár dzsesszes hangulatokkal színezi a dalokat. 

A nézők ezután egy kattintással a Füvészkertben teremhetnek, amelyet a Vízöntő együttesből ismert Cserepes Károly vett birtokba. Dalai természeti hangokból, archív népzenei gyűjteményekből és a kortárs elektronikus zene elemeiből építkeznek. Organikus hangzásvilágát szinte pszichedelikus látvány kíséri, amit Karcis Gábor és Kálmán Mátyás közösen álmodott meg: 3D mapping technikát használva vetítettek videófelvételeket az indákra, lombokra vagy magára Cserepes Károlyra. A film 19.30-tól látható. 

Kedden, május 11-én 20 órától a dzsessz, a magyar népdalokra építő világzene és a kortárs irodalom találkozik a Bettika Quintet koncertjén. Bakos Bettika (ének, billentyűk), Dévényi Zoltán (gitár, ének), Kosztolánszki Dominik (szaxofon, fuvola), a somorjai származású Mayer József (nagybőgő) és Richter Ambrus (dobok) formációját a nyitott hozzáállás és a játékosság jellemzi, zenéjükben minden hangszer szerepe egyformán fontos. 

Ezután, 21 órától Dresch Mihály szaxofonos, a magyar dzsessz egyik legegyénibb hangú képviselőjének filmjét láthatjuk, aki az autentikus népzene elemeit emelte be a dzsesszbe. A Dresch Vonós Quartet koncertfilmjét Damokos Attila rendezte, a helyszín az Epreskert szobrászműhelye volt. 

A szerdai Akvárium-koncert főszereplője a Cimbaliband, akik mindig kitalálnak valami újat. Ezúttal a Megasztárban ismertté vált Horváth Szandi, valamint a virtuóz hegedűs Solymosi Máté lép fel a zenekarral. A hangszerelés sem mindennapos: Solymosi Máté egy 120 éves mesterhegedűn játszik, melyet egy zenei versenyen nyert. A Cimbaliband új projektje, a Gypsy Fusion a cigány folklór és a dzsessz találkozása. A különlegesnek ígérkező koncert 20 órától látható. 

fff

Leírás

A Gellért Szálló folyosóin is fura dolgok történtek

A Gellért Szálló folyosóin nem sűrűn csendül fel világzene. Reisz Gábor és Szimler Bálint ide álmodta azt a krimielemeket is tartalmazó koncertfilmet, amelynek főszereplője a Mordái együttes, és amely szerdán 21 órától látható. Ez egy dark folk rock formáció a 60-as, 70-es évek kísérletező magyar népzenei vonulatából táplálkozik. A frontembert, Nóvé Somát az egészen más stílust képviselő Middlemist Redből ismerhetjük. 2018-as Népdalok című sötétre hangolt EP-jével mindenkit meglepett. A dalokon néha elszabadult dzsessztaktusok is átsejlenek, máskor a hangulat metálos zúzássá fokozódik. 

A fesztivál utolsó koncertfilmjének rendezője Szilágyi Fanni, és a Twentysix nevű helyen készült, ahol mindig olyan a páratartalom, mint egy dzsungelben. Ennek a tortúrának tette ki a rendező az Odd ID zenekart, amelyet így jellemez a fesztivál virtuális programfüzete: „Ringató szintetizátor melankólia csap át vad headbangelésbe – mintha egy Bonobo-koncertet nomád törzsek támadnának meg, és alakítanák súlyos rave partyvá. Kövér groove-ok és pszichoaktív hangképek ágyaznak meg Viola – érzéki finomságtól az ősi állathangok megidézéséig terjedő – vokálfolyamatainak.” A velük készült filmet 21.30-tól nézhetik meg az érdeklődők. 

A Budapest Ritmón három külföldi zenei dokumentumfilmet is bemutatnak, de ezeket mi Szlovákiában nem láthatjuk, úgyhogy inkább nem fájdítom a szíveket. Enélkül is tartalmas szórakozást kínál a fesztivál három estén át. És érdemes átböngészni a mai naptól május 24-ig zajló Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek többi online programját is a rendezvény honlapján. 

Bevezető

Szükségből kovácsol erényt a Budapest Ritmo világzenei fesztivál, amelynek „normális években” az Akvárium klub a fő helyszíne, és már másodszor kényszerül az online térbe. Idén másképp lesz jó ez a három nap. Fiatal magyar rendezők készítettek formabontó koncertfilmeket külön erre az alkalomra. 

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment