Search by category:
Egyéb kategória

A Sme rodina padlóra küldené a sütőipart

A Sme rodina padlóra küldené a sütőipart
Molnár Iván
2021. 05. 10., h – 17:46

2021. május 11., kedd – 13:30
Friss ikon
Off

Bevezető
Pozsony |

A szlovákiai pékek hétfőn nyílt levélben szólították fel a parlamenti képviselőket, hogy ne támogassák az üzletláncokról szóló jogszabály legújabb, a törvényhozás által e héten tárgyalt módosítását. A tervezett módosítások a pékek szerint katasztrófahelyzethez vezetnének a sütőiparban.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Zárt tartalom – Bevezető

„A jelenleg érvényes szabályok szerint a kereskedők legkésőbb 10 nappal a számla kézbesítését vagy 15 nappal az áru átadását követően fizetnek a pékeknek az árujukért, ami jelentős segítséget jelent a pékipari vállalkozásoknak. Hogy időben hozzájussanak a pénzükhöz, az ebben az ágazatban rendkívül fontos, hiszen csak így biztosítható a folyamatos termelés” – mondta el Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője. Az üzletláncok és a beszállítóik jogviszonyát rendező, a parlament által e héten tárgyalt törvényhez benyújtott képviselői módosító javaslat azonban olyan feltételeket szabna, amely a pékek számára elfogadhatatlan. Jaroslav Karahuta, a kormánypárti Sme rodina parlamenti képviselője azt javasolja, hogy az említett 15 napos fizetési határidőt több mint 30 napra módosítsák, vagyis a pékek a jelenlegihez képest jóval később jutnának hozzá a pénzükhöz.

„Ha az említett javaslat zöld utat kap, akkor az élelmiszergyártók, amelyek a járvány miatt már így is kilátástalan helyzetben vannak, gyakorlatilag kamatmentes hiteleket folyósítanának az üzletláncoknak, miközben ez utóbbiaknak a járvány ellenére tavaly is 6 százalékkal nőttek a bevételeik. A meghosszabbított fizetési határidő miatt ugyanakkor a pékek kénytelenek lesznek a bankoktól kölcsönt felvenni a gyártás finanszírozására” – állítja Tatiana Lopúchová, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének (SZPCC) az elnöke. „Kinek az érdeke, hogy legalizálják az üzletláncok jogszerűtlen gyakorlatát? A gyártóké és a fogyasztóké egész biztos, hogy nem” – tette hozzá Lopúchová.

A pékek szakmai szervezete ezért nyílt levélben fordult a parlamenti képviselőkhöz, hogy ne fogadják el az említett módosítást. „Reméljük, hogy a képviselők hallgatnak ránk” – reménykedik Marián Šolty, az SPPK alelnöke, aki szerint a tét nem kicsi, hiszen csak a szlovákiai pékségek 12 ezer embernek adnak munkát, vagyis minden harmadik élelmiszeripari alkalmazott ebben az ágazatban dolgozik. Holéciová szerint bármilyen negatív változás súlyos károkat okozna a sütőiparban, aminek az ágazat alkalmazottai és a fogyasztók innák meg a levét.

Read More

Post Comment