Search by category:
Egyéb kategória

Júliustól változnak az árurendelés szabályai

Júliustól változnak az árurendelés szabályai
Molnár Iván
2021. 05. 10., h – 17:41

2021. május 11., kedd – 16:00
Friss ikon
Off

Törzs

„Az adóhivatalok intenzíven készülnek az új vámszabályok bevezetésére. Ezek – az egész Európai Uniót érintő eCommerce projekt részeként – július elsejétől lépnek életbe. A lényeg, hogy a nem uniós tagországokból árut rendelőknek már az összes árut el kell majd vámoltatniuk, beleértve az elektronikus vámnyilatkozat benyújtását is” – nyilatkozta lapunknak Martina Rybanská, a központi adó- és vámhivatal szóvivője. Míg jelenleg a 22 euró alatti rendelések nem áfakötelesek, július elsejétől megszűnik ez az értékhatár, vagyis a behozott áruért az értékétől függetlenül ki kell majd fizetni az áfát. A jó hír azonban, hogy a 150 euró alatti küldemény továbbra is vámmentes lesz.

„A 150 eurónál olcsóbb, vagyis nem vámköteles küldeményeket egyszerűbben lehet majd elvámolni, vagyis nem a standard vámeljárás vonatkozik majd rájuk. Mivel ezekért nem kell vámot fizetni, elég lesz benyújtani egy egyszerű elektronikus űrlapot, amelynek a kitöltésénél a honlapunkon minden segítséget megadunk. A kitöltést követően az űrlapot elektronikus aláírással kell majd ellátni, és elküldeni” 

– mondta el Rybanská. Pár kivétel azonban itt is lesz. Akik olyan terméket rendelnek, amely után jövedéki adót kell fizetni, vagyis például alkoholt, az ilyen küldeményre akkor is a standard elvámolás szabályai vonatkoznak majd, ha az értéke nem haladja meg a 150 eurót. A standard vámnyilatkozatot kell majd benyújtaniuk azoknak is, akik például fegyvereket vagy védett állatokból készített termékeket rendelnek. „Az új szabályok az összes olyan magán- és jogi személyre vonatkoznak majd, akik nem uniós tagországokból rendelnek árut, vagyis azokra is, akik például a kínai vagy egyesült államokbeli webáruházakból rendelnek árut” – tette hozzá Rybanská, aki szerint a részletekről a honlapjukon tájékoztatnak.

A külföldről érkező küldeményekkel kapcsolatban újításokkal rukkolt elő a Szlovák Posta is. „Azok az ügyfeleink, akiknek külföldről érkezik vámköteles küldeményük, május elejétől már igénybe vehetik az újfajta elektronikus kommunikációt a vámnyilatkozat kitöltésénél. A honlapunkon a Csomagkövetés (Sledovanie zásielok) szekcióban felkérhetik a postát az említett elektronikus szolgáltatás igénybe vételére. A felhasználóbarát környezetnek köszönhetően közvetlenül átirányítjuk őket a vámeljáráshoz szükséges dokumentumokhoz. Természetesen, továbbra is lehetővé tesszük a papíralapú ügyintézést is” – mondta el lapunknak Iveta Dorčáková, a Szlovák Posta szóvivője. Ha a vámeljárást igénylő szállítmány megérkezik az ideiglenes raktárba, a posta elektronikus úton értesíti a küldeményről az ügyfelet, ha korábban megadta az e-mail-címét. Ellenkező esetben az értesítést postai úton küldik el. Az értesítés kézbesítése után az ügyfél elektronikus úton jelezheti a postának, szeretné-e igénybe venni a vámnyilatkozattal kapcsolatos szolgáltatásait a vámeljárás során. Az eljárás részleteiről szintén a Szlovák Posta honlapján tájékoztatnak.

Bevezető
Pozsony |

Nem egész két hónapunk maradt arra, hogy az eddigi szabályok alapján rendeljünk árut az Európai Unión kívüli országokból, így például Kínából vagy az Egyesült Államokból. Július elsejétől újra változnak a vámszabályok. Mire kellene felkészülnünk?

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment