Search by category:
Egyéb kategória

Visszafogott Múzeumok éjszakája

Visszafogott Múzeumok éjszakája
Juhász Katalin
2021. 05. 13., cs – 17:40

2021. május 13., csütörtök – 18:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az online kínálat holnap 15 órától lesz elérhető a www.nmag.sk weboldalon. Látható lesz A stószi remete című dokumentumfilm, amelyet Fábry Zoltán íróról, irodalomtörténészről készített Szekeres Éva és Lichtmannegger László. A múzeumhoz tartozó kassai Márai Sándor-emlékkiállítást az érdeklődők virtuális tárlatvezetés formájában tekinthetik meg, amely a Csemadok által szervezett 52. Kazinczy Napok keretében készült. 

A pozsonyi  Žižka utca 18. szám alatti Brämer-kúriában és az alsósztregovai Madách-kastélyban ta-lálható állandó és időszaki kiállítások szombaton 10–17 óra között látogathatóak a jelenlegi járványellenes intézkedéseknek megfelelően (a látogatók száma korlátozott: 1 fő – 15 m2) a szokásos belépődíj ellenében. Ugyanez vonatkozik a kassai Márai-emlékkiállításra is. Alsósztregován a Madách-kastélyban, Csanda Gábor beszélget Jitka Rožňovával, Az ember tragédiája című mű szlovák nyelvű fordítójával. A kastély parkja négy új fával gazdagodik, amelyeket a Nagykürtösi járás két alapiskolája és két intézménye képviselői ültetnek el.

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma egy újdonsággal is készül: a Szlovákiai Magyar Nyelvjárások Hangoskönyvével bővül az Étel, ital, álom … Mindennapok és ünnepek az emberek életéből című állandó néprajzi kiállításuk Pozsonyban. A könyv beszélt nyelvi szövegeket tartalmaz, amelyek ízelítőt adnak a hazai magyar tájegységek nyelvjárási sajátosságaiból. A hangoskönyv Presinszky Károlynak, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete adjunktusának szerkesztésében készült el. Ez a multimediális nyelvjárási szöveggyűjtemény olyan informatikai eljárással jött létre, amelynek segítségével a hangfelvétel és annak fonetikus lejegyzése egyszerre jelenik meg. A hang és a lejegyzés szinkronizálása a Bihalbocs dialektológiai szoftverrel készült, melyet Vargha Fruzsina Sára és Vékás Domokos, a budapesti ELTE kutatói fejlesztettek ki. A kiállításban található térképen az egyes településekre kattintva meghallgatók és elolvashatók a hangoskönyvek hanganyaggal szinkronizált szlovákiai magyar nyelvjárási szövegei. 

A Múzeumok és galériák éjszakája idén Zuzana Čaputová államfő védnöksége alatt valósul meg.

Bevezető
Pozsony |

Szinte minden kiállítóhely kombinált, online és látogatható programmal is készül a szombati Múzeumok és galériák éjszakájára. A pozsonyi székhelyű Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma sem kivétel. 

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment