Search by category:
Egyéb kategória

Idén elkészül a Pozsonyt Kassával összekötő autópálya, Magyarországon

Idén elkészül a Pozsonyt Kassával összekötő autópálya, Magyarországon
Demecs Péter
2021. 05. 16., v – 17:26

2021. május 17., hétfő – 18:30
Friss ikon
Off

Törzs

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter múlt hét végén Pozsonyban megerősítette, hogy ősszel befejezik a Miskolctól a szlovák–magyar államhatárig vezető, közel 60 kilométeres sztráda építését. Ezzel több évtizedes várakozás után a fővárosból végre autópályán is eljuthatunk Kassára, igaz, Magyarországon keresztül. 

Rémálom

Nemcsak Európában, tán a világban is nehéz lenne olyan országot találni, ahol tovább tart a két legnagyobb város közötti autópálya-összeköttetés megépítése, mint Szlovákiában. Jövőre lesz ötven éve, tehát fél évszázada, hogy elkezdték építeni az 512 kilométeres távolságot leküzdő sztrádát. Ezalatt az idő alatt megéltünk rendszerváltást, Csehszlovákia szétszakadását, Szlovákia megalakulását, a Mečiar-korszak bukását, csatlakoztunk az Európai Unióhoz és a NATO-hoz, bevezettük az eurót, túléltük a 2009-es gazdasági válságot, s minden jel szerint a koronavírus-járványból is kilábalunk, de a sztráda Pozsony és Kassa között továbbra sem kész, a legoptimistább és egyben legújabb tervek szerint 2030 után sikerül csak befejezni, de persze erre sem venne senki mérget.

sztrada

Leírás

1975 decemberében fejezték be a D1-es sztráda egyik első szakaszát Pozsony és Szenc között

Történelem

A D1-et még a kommunizmus idején, 1972-ben kezdték építeni. Az elvtársak akkor azzal számoltak, hogy 1990-ben elkészülnek a munkálatokkal. Az évek teltek, és egyértelművé vált, hogy ezt a határidőt nem sikerül teljesíteni, mint ahogy a további évtizedekben kitűzött határidőket sem. A HZDS a kilencvenes évek közepén azt tervezte, hogy ha lassan is halad az építkezés, 2005-re befejezik. Vladimír Mečiar kormánya alatt végül csak 18 kilométert sikerül befejezni, de ezt is nagy pompával nyitották meg Claudia Schiffer és Gérard Depardieu társaságában. 
Néhány évvel később, Robert Fico – első kormányzásának idején – 2006-ban azzal kecsegtetett, hogy 2010-ben probléma nélkül befejezik az autópályát. A témában jártas szakértők ezt már akkor elhamarkodott ígéretnek tartották, így nem csoda, hogy az elmúlt években újabbnál újabb időpontokkal álltak elő a politikusok. Elvégre Fico közlekedési minisztere, Ľubomír Vážny is arról beszélt, hogy a legoptimistább forgatókönyv szerint is csak 2011–2012-ben fogják befejezni a sztrádát. Majd jöttek a következő kormányok és következő határidők: 2018, 2019, 2020. Azóta azonban ezek az ígéretek is hamisnak bizonyultak. Érsek Árpád közlekedési miniszter már a 2016-os kinevezését követően elismerte, hogy a 2020-as időpont nem reális, majd később bevallotta, hogy az átadásra csak 2025-ben vagy 2026-ban kerülhet sor. Jelenleg pedig úgy tűnik, hogy a sztrádát 2030-ig sem sikerül befejezni. 

híd

Leírás

A D1 projektjének részeként épült 1981-ben a pozsonyi Kikötői-híd, amelyen gépkocsikon kívül vonatok is közlekednek

Elhibázott döntések

Több tucat oldalt is megtölthetnénk azoknak az elhibázott döntéseknek a felsorolásával, amelyek odáig vezettek, hogy a sztráda máig nem kész. A rossz projektdokumentációk, elhibázott építkezések vagy a rosszul kiválasztott kivitelező sem bizonyult olyan súlyos félrelépésnek, mint a D1-es nyomvonalának kiválasztása. Több szakértő egyetért, ha a sztrádát észak helyett délen kezdték volna építeni, már régen használhatnák a sofőrök. A déli régiókban sokkal egyszerűbb lett volna az autópálya építése, nem lett volna szükség annyi alagútra, hídra vagy elkerülőútra. S bár szégyen, de talán nincs mit csodálkozni azon, hogy Pozsonyt Kassával nem Szlovákiában, hanem Magyarországon fogja először összekötni autópálya. Ráadásul a magyarországi építkezés sikerült felgyorsítani, minek köszönhetően még fél évvel korábban befejezik a munkálatokat.
Mindezek után nem véletlen, hogy a D1-es építésének végtelen történetről már számtalan vicc is megjelent az interneten. Az egyik kedvenc karikatúrámon egy férfit látni, amint éppen teleportálja magát, mint a Star Trek sorozatban, míg a felesége rászól: „Drágám, már nincs szükség teleportálásra, megnyílt az autópálya Kassára.”

D1-es

Leírás

A D1-es 2021-ben is épül, minden jel szerint 2030-ra sem készül el 

Bevezető
Pozsony |

Az, ami évtizedek óta csak álmom, idén megvalósul. Pozsony és Kassa között hamarosan megnyílik a teljes autópálya-összeköttetés. Nem azért, mert Szlovákiában felpörgették volna az építkezést. Magyarország egyszerűen befejezi a Miskolc és Tornyosnémeti közti gyorsforgalmi utat. 

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment