Search by category:
Egyéb kategória

Közülünk valók a VASÁRNAPBAN. Zolcer János: „A függetlenség a legnagyobb vagyonom!”

Közülünk valók a VASÁRNAPBAN. Zolcer János: „A függetlenség a legnagyobb vagyonom!”
Mayer-Ázsoth Réka
2021. 05. 17., h – 09:40

2021. május 17., hétfő – 09:40
Friss ikon
Off

Törzs

Számos interjú jelent meg a Gorbacsov titkai című könyv kapcsán, amelynek második kiadása is napvilágot látott. Én a szerzőt, Zolcer Jánost szeretném bemutatni azoknak, akik még emlékeznek rá, s azoknak is, akik akkoriban, amikor az Új Ifjúság riportereként 1986-ban Németországba emigrált, nem ismerték.

Az egykori, Ipolybalogról származó újságíró, aki a Vasárnapi Új Szóba is írt, nagy utat tett meg, amíg filmproducer, rendező, forgatókönyvíró, a ZOLCER TV tulajdonosa lett. A peresztrojka atyjával, Mihail Szergejevics Gorbacsovval kötött barátsága révén – amiről a könyv is szól – a 20. század nagy személyiségeihez, II. János Pál pápához, Nelson Mandelához, Helmut Kohlhoz, Georg Bush-hoz, Simón Pereszhez, Fidel Castróhoz és Jasszer Arafathoz is testközelbe került. Útjáról, a fel-felvillanó emlékekről, sorsáról szól a beszélgetés.

 

Mik azok a kincsek, amiket gyerekkorából őriz, amiket a szülői házból hozott magával? Az Új Ifjúság szerkesztője már az a nyugtalan és a világot szűknek érző Zolcer János, akit épp a kíváncsiság, az akkori rendszer szorítása, megkötései vittek világgá? Nem volt benne félsz, hogy mi vár rá egy idegen világban? A fotózás átmeneti megoldás volt, lévén a fotó nyelve univerzális? Hogyan sikerült legyőznie a legnehezebb perceket? Mikor érezte először, hogy kezd úgy alakulni minden, ahogy szerette volna? A sors keze vagy a fejlemények alakulása, a kelet-európai változások játszottak közre abban, hogy kiépülhetett egy nagy tudósítóhálózat, s nemcsak a kelet-, hanem nyugat-európai, amerikai, japán tévék is közvetítették a tudósításait, dokumentumfilmjeit? Ki vagy mi volt az az esemény, aki, ami a legnagyobb hatással volt rá? Próbálták őt megvesztegetni, megfenyegetni, elérni, hogy másképp állítsa be a történéseket?

Urbán Klára interjújában ezekre a kérdésekre is választ kapunk a már megvásárolható Vasárnapban.

Bevezető

Számos interjú jelent meg a Gorbacsov titkai című könyv kapcsán, amelynek második kiadása is napvilágot látott.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vasárnap

Vasárnap rovat

Read More

Post Comment