Search by category:
Egyéb kategória

Halasztani kellett a parlamenti ülést, továbbra sincs egyezség a koalícióban

Halasztani kellett a parlamenti ülést, továbbra sincs egyezség a koalícióban
Nagy Roland
2021. 05. 18., k – 15:59

2021. május 18., kedd – 17:13
Friss ikon
Off

Törzs

Ahogy arról lapunk is beszámolt, újabb vita alakult ki a koalícióban, ezúttal a parlament napirendjén lévő javaslatok miatt. Veronika Remišová, a befektetésekért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes a szlovák köztelevízió vasárnapi vitaműsorában arra utalt, hogy ha a Sme rodina előzetes letartóztatással kapcsolatos törvénymódosítását megszavazza a koalíció, akkor a Za ľudí kiléphet a kormányból.

Újabb kormányválság a láthatáron?

Pozsony |

Nemrég ért véget a kormányválság, ami Igor Matovič és Marek Krajčí leváltásához vezetett, a koalícióban máris újabb feszültség alakult ki, ezúttal a Sme rodina és a Za ľudí között.

A vita akkor kezdődött, amikor Petra Hajšelová, a Sme rodina képviselője a Za ľudí tiltakozása ellenére beterjesztette a saját javaslatát az előzetes letartóztatás körülményeinek enyhítéséről. Boris Kollár házelnök azzal magyarázta pártja döntését, hogy egy éve hiába kérlelik Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi minisztert, nem volt hajlandó foglalkozni a problémával.

Az igazságügyi tárcavezető erre úgy reagált, hogy az előzetes letartóztatás egy olyan komplex jogi eszköz, amit nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, Hajšelová javaslatáról pedig nem volt előzetes szakmai vita. Hozzátette, saját javaslatot terjeszt be a parlament elé.

A kollúzió kérdése

A Sme rodina leegyszerűsítve azt akarja, hogy lerövidítsék az előzetes letartóztatás időtartamát, és szűkítsék azokat a feltételeket, amelyek alapján valakit az úgynevezett kollúzió, más néven összejátszás veszélye miatt küldjenek előzetes letartóztatásba. A kollúziónál megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén, különösen a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével, tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével megnehezítené, meghiúsítaná vagy veszélyeztetné a bizonyítást. Ha valaki ezzel az indokkal kerül előzetesbe, arra sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak, jelentősen szűkítik azon emberek körét, akikkel kapcsolatba kerülhet. Kollár nem is rejtette véka alá, hogy a törvénymódosítást azért szorgalmazzák, hogy segítsenek az SIS volt főnökén, Vladimír Pčolinskýn, akit a párt, a Sme rodina jelölt a posztra, s akit épp a lehetséges kollúzió miatt tartanak fogva egy korrupciós ügyben.

Ha a párt módosítását valóban elfogadnák, akkor más, jelenleg rács mögött levő személyek, mint Monika Jankovská volt egészségügyi államtitkár is szabadlábra kerülhetnek. 

Júniusig várni kell

A koalíciós tanács hétfőn este még egyeztetett, de nem sikerült dűlőre jutniuk, hiszen a parlament keddi ülését egy héttel elhalasztották. Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője elmondta, hogy megkapták Kolíková javaslatát, amelyet a következő napokban áttanulmányoznak. A képviselő egyelőre nem akart konkrétumokat elárulni, mindössze megjegyezte, hogy az igazságügyi miniszter javaslatában nem szerepel minden kérésük. Hozzátette, a dokumentumot észrevételezni fogják, ezután kerülhet a plénum elé.

A koalíció végül úgy döntött, hogy a javaslatról csak a parlament júniusi ülésén szavaznak. Valószínű tehát, hogy Hajšelová javaslata végül lekerül a napirendről, és ehelyett a Kolíková által beterjesztett dokumentumról fognak szavazni.

Lebénult parlament

Peter Pellegrini, a Hlas vezetője bírálta Kollár döntését a májusi ülés halasztásáról. Elmondása szerint ez is bizonyítja, hogy a koalíció még alkotmányos többséggel sem képes megfelelően irányítani az országot.

„Néhány hónap alatt ez már a második alkalom, hogy a parlament működése lebénult, mert a koalíció nem képes dönteni a fontos témákról”

– mondta Pellegrini.

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök ugyanakkor nem lát problémát az ülés elhalasztásában.

„Minden olyan lépést, amivel segíteni szeretnénk, üdvözlök. Az ülés elhalasztása tehát, ha segít lenyugtatni a kedélyeket, biztosan jó döntés volt”

– vélekedett a kormányfő.

(nar, TA3)

Bevezető
Pozsony |

A koalíciós pártok továbbra sem tudtak dűlőre jutni az előzetes letartóztatás és a költségvetési javaslat kérdésében. Előbbi a Sme rodina és a Za ľudí között okozott feszültségeket, utóbbiról pedig az OĽaNO és az SaS vitázik.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment