Search by category:
Egyéb kategória

Az elemzők nem látják értelmét az állami kiadások 3,4 milliárd eurós növelésének

Az elemzők nem látják értelmét az állami kiadások 3,4 milliárd eurós növelésének
Molnár Iván
2021. 05. 18., k – 16:17

2021. május 19., szerda – 12:10
Friss ikon
Off

Törzs

Alig állt fel a Heger-kabinet, a kormánypártok között újra nő a feszültség. Az elmúlt napokban a legnagyobb médiafigyelmet a vizsgálati fogság hosszának a megváltoztatásáról szóló törvényjavaslat kapta, amelyen a Za ľudí igazságügyi minisztere, Mária Kolíková és a Sme rodina házelnöke, Boris Kollár kapott össze. Ugyanilyen feszültséget szült azonban a pénzügyminisztérium legújabb javaslata is, amely szerint az idei állami költségvetés kiadásait – főként a járványügyi intézkedésekre hivatkozva – 3,4 milliárddal, 23,9-ről 27,3 milliárd euróra növelnék, ami miatt ugyanennyivel nőne a költségvetési hiány is.

Gyorsított eljárás?

Matovič szerint a javaslatot gyorsított eljárásban kellene elfogadni, amivel azonban a legnagyobb riválisa, Richard Sulík, az SaS elnöke nem ért egyet. „Mi a felelős költségvetési gazdálkodás oldalán állunk, egy ilyen kérdésről nem lehet egyik napról a másikra dönteni” – állítja Sulík, aki szerint a pártja biztosan nem szavaz majd arra, hogy a javaslatot gyorsított eljárásban tárgyalják, és arra sem, hogy 3,4 milliárd euróval növeljék a hiányt. Marián Viskupič (SaS), a parlament pénzügyi bizottságának az elnöke szerint pártja csak a járványügyi helyzettel összefüggő kiadásnövelést támogatná, ami nagyjából 2,4 milliárd eurónak felel meg.

A gyorsított eljárásról az eredeti tervek szerint tegnap délelőtt szavazott volna a parlament, a kormánypártok azonban még hétfőn sem jutottak egyezségre, ezért a koalíciós tanács a hétfő esti lapzártánkat követően úgy döntött, hogy a parlament ülését egy hétre felfüggesztik, és a képviselők csak jövő szerdán, május 26-án térnek vissza az említett ügyek megvitatására.

Elemzői kételyek

Valóban szükség van azonban a költségvetés kiadási oldalának az ilyen látványos megemelésére, amely további milliárdokkal növelné a költségvetésen tátongó már így is méretes lyukat? Mit szólnak mindehhez a gazdasági és pénzügyi szakemberek? „A kiadások növelésének a pénzügy által előterjesztett javaslatát – a már eddig elköltött összeg és a járványügyi helyzet fokozatos javulásának a fényében – indokolatlannak tartom. A javaslat ráadásul homályosan fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy mire is költenék a pluszpénzt. Úgy tűnik, a kormány ezzel csak a jövőbeni pénzszórását próbálja meg bebiztosítani, amíg még hivatkozhat a járványra, miközben erre semmi szükség nem lenne” – állítja Radovan Ďurana, az INESS gazdaságkutató intézet elemzője.

Az INESS másik elemzője, Martin Vlachynský konkrét számokkal is érezteti a szaktárca javaslatának az indokolatlanságát. „Az állam 2012-ben az adókon és járulékokon 
20 milliárd eurót hajtott be, 2019-ben pedig már 32 milliárdot. Tavaly ez csupán 31 milliárdra esett vissza, idén pedig várhatóan eléri a 33 milliárdot, vagyis nem beszélhetünk katasztrófáról a bevételek esetében. Annál nagyobb a katasztrófa a kiadási oldalon: míg 2012-ben a közkiadások a bruttó hazai termék (GDP) 37 százalékát tették ki, tavaly ez elérte az 50 százalékot” – mondta el Vlachynský. Ďurana szerint a pénzügyminisztériumnak ezért inkább olyan javaslatokon kellene törnie a fejét, amelyekkel legalább részben csökkenthetné a már így is hatalmasra duzzadt költségvetési hiányt és államadósságot.

Játék a számokkal

Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint a 3,4 milliárd eurós növelés miatt az idei állami költségvetés hiánya elérné a bruttó hazai termék 9,9 százalékát, az eredetileg tervezett 7,4 százalékkal szemben. „Szerintünk a pénzügyminisztérium ezzel indokolatlanul nagy tartalékot halmoz fel, amire a járvány jelenlegi állása miatt nem lesz szüksége. Valami hasonlónak lehettünk tanúi már tavaly is, amikor a pénzügy 10 százalékos deficittel számolt, végül azonban ez 4 százalékponttal alacsonyabb lett. Mi így továbbra is abban bízunk, hogy az idei hiány is 6 százalék körül mozog majd” – állítja Horňák. „Tény, hogy a világjárvány miatt a tavalyi és az idei költségvetésre nem alkalmazhatunk azonos kritériumokat, mint a korábbiakra, szerintem azonban a kiadások újabb aránytalan növelése és átláthatatlan kezelése megrendítheti az országba vetett bizalmat” – tette hozzá Michal Lehuta, az Általános Hitelbank (VÚB) elemzője.

Elégedetlen vállalkozók

A költségvetési kiadások látványos megemelését a pénzügyminisztérium ugyan a járványügyi intézkedésekre és a gazdaság megsegítésére fordított hatalmas összeggel magyarázza, az állami támogatások mértékével azonban maguk a vállalkozók sem elégedettek. A járvány okozta gazdasági visszaeséssel együtt járó általános pesszimizmus szinte az összes ágazatra rányomta a bélyegét, amit a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) legfrissebb felmérése is igazol. A vállalkozói környezet minőségét mérő index (IPP) a tavalyi második fél évre 39,50 pontra esett vissza. „A tavalyihoz hasonló romlásra 2012 óta nem volt példa” – nyilatkozta lapunknak Peter Serina, a PAS ügyvezető igazgatója. Csak összehasonlításképpen: a vállalkozói környezet minőségét mérő mutatót a 2001-es bevezetésénél 100 pontban határozták meg. Az első és a második Dzurinda-kormány idején töretlen javulásról adhattak számot, a mutató így 2006-ra elérte a 126,5 pontot is, azóta azonban – elsősorban a Fico-kormányok idején – látványosan zuhant az index. „A tavalyi második fél évben a vállalkozóknak a politikai rendszer működésével, az állam gazdálkodásával, az állami támogatások folyósításával, a vállalkozók és lakosság tájékoztatásával, a hivatali bürokráciával és a továbbra is lassú jogérvényesítéssel kapcsolatban volt a legtöbb panaszuk” – tette hozzá Serina.

(mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

A parlamentnek kedden kellett volna tárgyalnia az idei költségvetési hiány látványos megemeléséről. A pénzügyminiszter, Igor Matovič javaslatát azonban az SaS továbbra is ellenzi, a koalíciós tanács ezért úgy döntött, hogy egy hét haladékot ad az egyeztetésre. Mit szólnak a javaslathoz a gazdasági szakemberek?

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment