Search by category:
Egyéb kategória

Több mint 1,2 millió dollárért kelt el Einstein kézzel írt híres egyenlete

Több mint 1,2 millió dollárért kelt el Einstein kézzel írt híres egyenlete
Hegedűs Norbert
2021. 05. 22., szo – 16:52

2021. május 22., szombat – 17:30
Friss ikon
Off

Törzs

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) Einstein-iratok projektje és a Jeruzsálemi Héber Egyetem levéltárosai szerint a képletnek csupán három másik olyan kézzel írt példánya létezik, amelyben Einstein maga írta le híres, világot megváltoztató egyenletét, amelyre a relativitáselmélet kidolgozása közben jött rá.

Ez a negyedik példány az egyedüli, amely magángyűjteményben van, és csak a közelmúltban vált ismertté a bostoni RR Aukciósház szerint, amelynek szakemberei úgy becsülték, hogy 400 ezer dollárért fog elkelni a ritkaság.

Az E=mc2 egyenlet (ahol c a fénysebességet, E az energiát, m pedig a tömeget jelenti)  megmutatta a tömeg és az energia ekvivalenciáját, vagyis azt, hogy minden energiához tömeg, és minden tömeghez energia tartozik. A képlet új pályára állította a 20. századi fizikát.

Az egyoldalas levelet németül írta a fizikus Ludwik Silberstein lengyel származású amerikai fizikusnak 1946. október 26-án. Silberstein Einstein elméleteinek jól ismert bírálója volt, számos elméletet megkérdőjelezett.

„Kérdésedre választ lehet adni az E=mc2 képlettel, műveltség nélkül” – írta Einstein a Princeton Egyetem fejlécével ellátott levélpapíron.

A levél Silberstein magánarchívumának részét képezte, amelyet örökösei eladtak.

A vevőt nem nevezte meg az akciósház, csupán annyit mondott róla, hogy egy névtelenséget kérő dokumentumgyűjtő.

A levélritkaságért ádáz licitcsata folyt. Kezdetben öten licitáltak, de amikor az ár elérte a 700 ezer dollárt, csak ketten maradtak versenyben – közölte Bobby Livingstone, az aukciósház alelnöke.

Bevezető

Több mint 1,2 millió dollárért kelt el Albert Einstein levele, amelyben saját kezűleg leírja híres  E=mc2 képletét. A vételár háromszorosa annak, amire számítottak az aukciósház szakemberei.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment