Search by category:
Egyéb kategória

Az egészséges bélflóra szerepe a betegségmegelőzésben

Az egészséges bélflóra szerepe a betegségmegelőzésben
Hegedűs Norbert
2021. 05. 24., h – 16:50

2021. június 2., szerda – 18:16
Friss ikon
Off

Törzs

Úgy, mint minden élőlény, mi, emberek is számos baktérium, gomba, parazita és vírus hordozói vagyunk, akikkel szimbiózisban élünk. Jól megférnek szervezetünkben. Nekünk is szükségünk van rájuk, hogy testünk jól működjön. E szimbiózis minőségétől függ egészségi állapotunk. Ha felbomlik az együttélés egyensúlya, problémák léphetnek fel. Dr. Iveta Čierna gyermek gasztroenterológus, a minisztérium gasztroenterológiai, hepatológiai és táplálkozási főtanácsadója válaszol a témával kapcsolatos néhány kérdésre.

Miért fontos a bél mikroflórájának, szaknyelven a bél mikrobiótájának egészsége?

Különösen most, amikor a környezetből felénk áradó kórokozók ellen kell védekezünk, lehet, hogy paradox módon mégis nagy szükségünk van rájuk az élethez. Az emberi test ideális környezet a mikroorganizmusok dinamikus megtelepedéséhez.

A mikroorganizmusok összességét mikrobiótának nevezzük. Ezek a a mikroorganizmusok nemcsak testünk felületén, hanem a légzőszerveken, a vizeletkiválasztó rendszeren, a nemi szerveken és az emésztőrendszeren is megtelepszenek. Legtöbb mikroorganizmus a bélben van: normális körülmények között 1014 bakteriális mikroorganizmus, 1000 különféle faj található itt. A bélbaktériumok száma tízszer több, mint az emberi test sejtjeinek száma, miközben a kollektív bakteriális genóm, az úgynevezett mikrobióm 100-szor több gént tartalmaz, mint az emberi genóm.

A bél mikrobiótáját napjainkban virtuális szervnek is nevezik, és bonyolult egységet alkot. A biológia- vagy anatómiaórák alapján mindenki el tudja képzelni belső szerveinket, és azt is tudjuk, hogy mi a feladatuk a szervezet működésében. Milyen szerepet játszik egészségünk szempontjából a bél mikroflórája, illetve a bél mikrobiótája?

Valóban úgy kell elképzelni, mint egy önálló virtuális szervet, amely részt vesz a fontos anyagcsere- és immunológiai folyamatokban, amelyek a szervezetre mint egészre hatnak. Ennek megfelelő összetétele határozza meg az egyén egészségi állapotát. A mikrobióta kiegyensúlyozott állapotának megzavarása és az egyensúly felborulása összefüggésben van a különféle civilizációs betegségek – cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, elhízottság, krónikus bélgyulladás, Crohnbetegség, daganatos betegségek, allergia – kialakulásával.

A szlovákiai szakemberek sikeresen folytatják a kutatást arról, hogy idővel hogyan módosul a bél mikrobiomja. Egy magas színvonalú, innovatív termék született: a „testre szabott”, vagy perszonifikált probiotikum, amit a székletben található baktérium DNS-ének elemzése alapján fejlesztettek ki. A kézzel készített újfajta antibiotikum elősegíti a hosszan tartó egészségi és emésztési zavarok megszüntetését. „A perszonifikált probiotikum kifejlesztése jelentős lépés az olyan orvoslás felé, ami figyelembe veszi az ember jellegzetességeit. Ez jelenti a gyógyítás jövőjét” – mondta dr. Alojz Bomba, a nemzetközileg is elismert szakember, aki 35 éve vizsgálja a bél mikroflóráját. A „személyre szabott” probiotikum kifejlesztésének része a speciális laboratóriumban végzett székletelemzés. Ebből a tudósok megállapítják a bélbaktériumok összetételét, és fényt derítenek a mikrobiom hiányosságaira. Ennek alapján készítik el a perszonifikált probiotikumot.

Cím
A jövő a „testre szabott” probiotikumé

Konkrétan mi alkotja a bél mikrobiótáját, és az élet folyamán hogyan változik az összetétele?

Több tényező befolyásolja összetételét, például a kor és a táplálkozás. A mikroorganizmusok az élet egyes szakaszaiban megváltoznak, leglátványosabban a gyermekkorban és az idős korban. Közvetlenül a megszületés után kezd kialakulni, és befolyásolja a szülés módja, az újszülött táplálkozása és a környezet. Lényegesen a szoptatás után változik meg, amikor megváltozik a baba étrendje, s a bélflóra kezd a felnőttekére hasonlítani. Az egészséges emberek esetében az élet folyamán viszonylag stabil a bélflóra, s jelentősebben csak magasabb korban változik meg.

Mit befolyásolja a bélflóra egészségét?

Fontos szerepet játszik ebben a táplálkozás. Egy tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy a diéta hogyan hat a bél mikrobiótájára, kimutatta, hogy összetétele drámaian megváltozik, ha több zsíros ételt és kevesebb rostot fogyasztunk. A nyugati étkezési szokások, a gyorséttermi ételek, az édesített italok, a finomított cukrok és kevés rost fogyasztása a bél mikrobiótájának kedvezőtlen összetételén is megmutatkozik. Az egyik kockázati tényező a túlzott antibiotikum-fogyasztás.

Tudatosan befolyásolható a mikrobióma összetétele?

Ennek egyik lehetősége probiotikumtartalamú készítmény fogyasztása. A probiotikum élő mikroorganizmus, ami kellő mennyiségben bizonyíthatóan hat az egészségre. Visszaszorítja a káros baktériumtörzseket és stabilizálja az emésztőcsatorna nyálkahártyájának védekezőképességét.

Elég, ha probiotikumot tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk, vagy másféleképpen is pótolni kell a bélbarát mikroorganizmusokat? Hogyan igazodjunk el a gazdag választékban?

Nem minden probiotikum egyforma. Mindegyik, minden baktériumtörzs egyedi hatású, és másmás egészségi problémát rendez. Más probiotikum kell, ha hasmenés, székrekedés gyötör, más, ha a felfúvódástól vagy a bélmozgászavartól szeretnénk megszabadulni. Mielőtt ilyen készítményt vásárolunk, mindenképpen ajánlatos tájékozódni és kikérni a gyógyszerész véleményét.

Bevezető

Egészségünk és valószínűleg viselkedésünk, sőt hangulatunk nemcsak attól függ, hogyan élünk, hanem attól is, kit „látunk vendégül”, milyen baktériumok vannak bélrendszerünkben.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kovács Ilona

Read More

Post Comment