Search by category:
Egyéb kategória

Covid elleni oltás után nem ajánlott a vérhígító

Covid elleni oltás után nem ajánlott a vérhígító
Hegedűs Norbert
2021. 05. 24., h – 16:46

2021. május 29., szombat – 13:00
Friss ikon
Off

Törzs

„A vény nélkül vásárolt 500 milligramm acetilszalicilsavat tartalmazó gyógyszer használata nincs összhangban az Európai Gyógyszerügynökség hivatalos álláspontjával, sem más tudományos ajánlással” – tájékoztatott a SLeK. Ezt a gyógyszert csak indokolt esetben ajánlják, például hőemelkedés, fájdalom vagy gyulladás esetén. A gyógyszer veszélyes a gyomor- vagy nyombélfekélyben, légcsőasztmában szenvedő betegeknek, és vérzéssel járó állapotok kezelésére. A SLeK hozzátette: az acetilszalicilsav hatása a vérrögképződésre már 30-100 mg esetén is bebizonyosodott, de akárcsak az 500 mg, ezek a kis adagok sem ajánlottak öngyógyításra a Covid-19 elleni oltás esetén.

Az oltás utáni mellékhatások enyhítésére a SLeK paracetamol és ibuprofen tartalmú gyógyszert ajánl, de jó, ha ezt is megbeszéljük a kezelőorvossal vagy a gyógyszerésszel.

(npz)

Bevezető

A Szlovák Gyógyszerészeti Kamara (SLeK) határozottan ellenzi az acetilszalicilsavat tartalmazó vérhígító szedését a Covid-19 elleni oltás után. Az utóbbi időben ugyanis olyan információk terjedtek el, miszerint a nagy adag Acylpirin segít megakadályozni a vérrögképződést.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment