Search by category:
Egyéb kategória

A Szövetség a tankönyvpiac megnyitásának negatív következményeire figyelmeztet

A Szövetség a tankönyvpiac megnyitásának negatív következményeire figyelmeztet
Hegedűs Norbert
2021. 05. 26., sze – 08:19

2021. május 26., szerda – 08:35
Friss ikon
Off

Törzs

A Szövetség tagjai – Prékop Mária, a Híd oktatási szakértője, Rigó Konrád és Becse Norbert, a Naszvadi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatója – azt kifogásolják, hogy a tankönyvpiac megnyitása a tankönyvek drágulásához, a bürokratikus terhek növekedéséhez, és bonyolultabb tankönyvbeszerzéshez vezetett. Prékop emellett a nemzetiségi iskolákat sújtó hátrányos megkülönböztetésre is felhívta a figyelmet. Állítása szerint míg a szlovák iskolák alsó tagozatán 274, minisztérium által jóváhagyott tankönyv közül lehet választani, a magyar iskolákban csupán 96, a ruszin iskolákban pedig csak 10 tankönyv áll rendelkezésre. „Szembeszökő és elfogadhatatlan ez az aránytalanság. Nem beszélve arról, hogy a minisztérium által jóváhagyott oktatási segédanyagok listájára azok a szlovák nyelvből fordított tankönyvek sem kerültek fel, amelyek szlovák verziói pedig megkapták az engedélyt” – mutatott rá Prékop.

A Szövetség az oktatási minisztérium vezetőivel is meg akarja osztani az észrevételeit.

Az oktatási tárca az állásfoglalásában felhívta a figyelmet, hogy 2021-ben, két szakaszban összesen 14 millió eurót fordítanak a különféle iskolákban használatos oktatási anyagok beszerzésére. A közlemény szerint a szlovák tanítási nyelvű iskolákkal összehasonlítva másfélszer magasabb támogatás jut a kisebbségi iskoláknak szánt tankönyvekre. Az újjáépítési terv keretében további 41 millió eurót különítenek el a tankönyvpiac megnyitására. Az összegből kellő mennyiségű tankönyvet fognak biztosítani minden tanintézménynek, így a kisebbségi iskoláknak is.

„A tankönyvpiac minden szubjektum előtt nyitva áll, a kiadók egész évben igényelhetik a jóváhagyási eljárást a kész oktatási segédanyagokra, minden tanítási nyelven” – mutatott rá a tárca. Ha az adott kiadvány megfelel az oktatási segédanyagokra vonatkozó feltételeknek, nem csupán a hazai, hanem a külföldi kiadók is igényelhetik az engedélyezési eljárást.

A kisebbségi iskolák diákjai számára nemrég jóváhagyott új tankönyvek között a tárca a magyar tanítási nyelvű alapiskolák 9. évfolyamának szánt szlováknyelvtan-könyvet, illetve az 5. évfolyamnak szánt szlovák munkafüzetet említi.  

Bevezető

A parlamenten kívüli Szövetség tagjai felhívták a figyelmet a tankönyvpiac ún. liberalizálásának negatív következményeire. Állításuk szerint az ügyben minden szlovákiai alapiskola érintett, tekintet nélkül az oktatás nyelvére. A Szlovák Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium sajtóosztálya a TASR megkeresésére kifejtette: a tárca célja a tankönyvpiac megnyitásának folytatása, emellett növelni készül a beszerzésükre szánt forrásokat is.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment